Ylös, ulos ja laivalle

Kiminkinen

Baltic Queenin Starlight Palace -yökerhoon on ahtautunut ihmisiä lähes yhtä paljon kuin edellisillan tansseissa. Nyt on iltapäivä ja laiva on lipumassa Tallinnasta takaisin Helsinkiin. Yleisön joukossa käy kuhina. Tätä Club55-risteilyn esiintymistä on ilmiselvästi odotettu. 

Tapani Kiminkinen eli tuttavallisemmin tohtori Kiminkinen on tunnettu omasta televisiosarjastaan, jossa hän puhuu terveydestä ja hyvinvoinnista värikkäin sanankääntein. Tohtori työskentelee edelleen kotipaikkakunnallaan Saarijärvellä terveyskeskuslääkärinä, koska haluaa säilyttää kosketuksen arkityöhön.

Ja hyvä kontakti syntyy tälläkin ”vastaanotolla”, kun Kiminkinen kajauttaa alkupalaksi Tommy Tabermannin runon. Taitavan viihdyttäjän jutut uppoavat yleisöön saman tien, eikä ensimmäisiä naurunremakoita tarvitse odotella pitkään. Yksi asia toistuu puheissa moneen otteeseen. Vaikka vuosien varrella liikkuminen vaikeutuu, paikalleen ei saisi jäädä. Mitä enemmän ikää tulee, sitä tärkeämpää liikunta on.
– Ei muuta kuin liikkeelle ja ihmisten pariin vaikka tänne laivalle tanssimaan, Kiminkinen heittää ja saa hymyn paikallaolijoiden huulille.

Vaikka tohtorilla itselläänkin on ikää 60 vuotta, hän vaikuttaa liikkeissään erittäin vetreältä. Esiintyminen on suorastaan fyysistä, kun hän kulkee lattiaa edestakaisin ja vääntää tarinan toisensa jälkeen. Kiminkinen istahtaa lavan reunalle ja alkaa kertoa siitä miten paljon hän vieroksuu nesteenpoistolääkkeitä. Niitä parempi hoito on lähteä kävelylle, että turvotus poistuu jaloista. Tohtori ponnahtaa ketterästi pystyyn.
– Ja tukisukat jalkaan, ne pitävät turvotuksen poissa!

Aiheet risteilevät sulavasti eteenpäin. Esiin nousevat muiden muassa kovien rasvojen vaikutus kolesteroliin, valtimo-ahtaumat, syöpä, osteoporoosi, kilpirauhasen vajaatoiminta... Sekin tulee selville, että mitä menopaussi oikeasti tarkoittaa: nainen piilottaa miehen kengät niin, ettei hän pääse pubiin. Yleisön naurunremakat vain tihenevät esityksen loppua kohti.

Kiminkinen korostaa, että ikäihmisillä on oikeus hyvään elämään. Mikään ei ole onnettomampaa kuin jättää vanhus vuodelepoon ilman virikkeitä. Vaikka suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää kritisoidaan usein, useimpiin muihin maihin verrattuna Suomessa huolehditaan hyvin vanhuksista.

Kuin kruunuksi tohtori muistuttaa, ettei kuolemaankaan pidä suhtautua liian vakavasti. Yksi asia on joka tapauksessa täysin varma: kuolleisuusprosentti on täydet sata. Yleisö räjähtää nauruun ja antaa yhtä pitkät aplodit kuin työssään onnistuneelle stand up -koomikolle.

Kouvolassa asuvat Arja ja Aulis Virolainen ovat iloisella mielellä luennon jälkeen. Kiminkisen esitys ylitti jopa odotukset. Virolaiset pitivät hyvänä, ettei Kiminkinen tarttunut lillukanvarsiin, vaan hänen esiin tuomansa asiat olivat yleisesti kiinnostavia.
– Moottoriturpa. Ainakaan hän ei ujostele yhtään, Aulis Virolainen naurahtaa.

Ylöjärveläinen Anni Parantainen piti hyödyllisenä erityisesti osuutta, jossa korostettiin liikunnan merkitystä. Aktiivinen risteilijä on itsekin huomannut, että kun muistaa liikkua, elämänlaatu paranee.
– Monia luennoitsijoita ei välttämättä jaksa kuunnella kovin pitkään, mutta tämä piti kyllä otteessaan. Ei olisi haitannut, vaikka se olisi jatkunut vieläkin. 

Kiminkinen nauttii laivaesiintymisistä erityisen paljon, koska ihmiset ovat lähtökohtaisesti hyvällä tuulella ja vastaanottavaisia tiedolle. Aivan kuin hän olisi lääkärikunnan vastine konstaapeli Reinikaiselle. Tohtori tunnustautuu pohjimmiltaan ujoksi ihmiseksi, mitä ei esiintymisen perusteella helposti uskoisi.

Ja mikä tärkeintä, yleisölle tarjotaan ainoastaan tutkittua tietoa. Kun kyse on vakavista sairauksista, ohjeiden on pakko olla oikeita.
– Ei autoakaan ajeta uskomuksen varassa, Kiminkinen sanoo ja katsoo suoraan silmiin. 

comments powered by Disqus