Hei, täällä soittaa joku paikallinen bändi

Joku paikallinen bändi

Yksi Itämeren pätevimmistä bilevastaavista on kemiläislähtöinen Joku Paikallinen Bändi. Coverpumppu saa hiteillään lattialle vaikka kolme sukupolvea kerralla.

Farkut ja T-paita on rokkipossen työunivormu. Niissä Joku Paikallinen Bändi -pumpun muusikot vetävät covereita hiki päässä täydelle bilelaivalle ja niissä he myös poseeraavat kuvaajalle nyt studiolamppujen paahteessa. Aamu on alkanut Amerikan ajassa eläville yötyöläisille poik­keuksellisen varhain, ja päivä jatkuu vielä pitkälle pikkutunneille Baltic Queenin lauteilla.

Joku Paikallinen Bändi on kova posse keikkailemaan. Yhtenä Suomen suosituimmista bilebändeistä­ heillä riittää bailuja soitettavaksi­ 120–130 illan vuositahdilla. Tänä syksynä bändi painaa joulukuun loppuun asti Mestarit -kiertuetta, ja laivahommissa Tallink Siljan laivoilla JPB nähdään 2–3 iltaa kuussa. Tiivis yhteiselo näkyy bändin puhellessakin. Kimpassa on kierretty niin taajaan, että joku päättää aina toisen lauseet ja paljastaa paheet.
– Enemmän minä näitä kavereita näen kuin sukulaisiani, laulaja Pyle nauraa.
– Eikös me joskus laskettu, että olemme yhdessä yli puolet elämästämme, kitaristi Late lisää.

Joku paikallinen bändi

Yötyö eristää tehokkaasti aamutuimaan arkensa aloittavista päivätyöläisistä. Viime aikoina kaverit ovat ehtineet keikkojen väleissä kotiin lähinnä purkamaan, pyykkäämään ja pakkaamaan, ja sitten tie kutsuu taas.
– Monille ihmisille ympärillä on vähän vaikea sulattaa, että tässä työssä nukutaan pitkälle päivään ja valvotaan aamutunneille. Puolen päivän maissa ylös kömpiminen saattaa näyttää laiskuudelta, mutta ei rytmiä kannata päiväksi-pariksi kääntää muitten malliin, kun kohta on taas jaksettava mennä aamuneljään, Tupe, bändin rumpali, nauraa.

Joku Paikallinen Bändi on oikeastaan parikin bändiä. Alkuperäinen kemiläiskokoonpano aloitti jo vuonna 1998. Pumpun nykyisistä jäsenistä kukaan ei ollut mukana ensimmäisen aallon porukassa, mutta alkuperäinen henki elää vahvasti nykymenossakin.
– Me olemme seuraava sukupolvi. Hemen aikanaan perustama JPB koostui isoveliremmistä, joka oli kotoisin samoilta seuduita kuin minä ja Pylekin. Kun papat jäivät tästä hommasta eläkkeelle yksi kerrallaan aika luonnollisena vaihtumana, me nuoremmat tartuimme puikkoihin, vuodesta 2008 JPB:n rumpalina urakoinut Tupe kertoo.
Late liittyi porukkaan 6 vuotta sitten, toimittuaan ensin bändin teknikkona. Pyle, joka heittää laivakeikkaa myös trubaduurityyliin, tuli bändiin viisi vuotta sitten. Tuorein tulokas, erilaisissa kyläbändeissä kannuksensa hankkinut basisti Jussi, on ollut matkassa reilut kolme vuotta.

Joku paikallinen bändi

Tänä syksynä JPB tanssittaa bilekansaa tutusti Itämeren aalloilla. Puitteet ovat nostalgiset, sillä sekä Tupe että Jussi soittivat tässä pumpussa ensimmäiset keikkansa juuri laivalla. Jussin aloitus oli vähän traumaattinen.
– Kun laiva lähestyi satamaa ja tärisytti mennessään, tipahti vahvistin ensimmäisen biisin aikana lattialle ja levisi siihen. Vähän aikaa oli ihan hiljaista. Siinä nousi aivan tuskainen hiki pintaan, mies muistelee.
Tupe kertoo nauraneensa vieressä vedet silmissä toisen näyttävää debyyttiä. Laivan ammattitaitoiset teknikot pusasivat kajarin kuntoon pikana, ja soitto jatkui jo kertosäkeestä.

Toinen erityisesti mieliin jäänyt tilanne liittyy harvinaislaatuiseen satamakeikkaan. Kun laivaan tuli vika, eikä se päässyt satamasta liikkeelle, bailattiin tanssilattialla ilman merenkäyntiä. 
– Me soitimme ihan entiseen malliin, ja porukka juhli totuttuun tapaan. Se oli vähän erilainen laiva-ilta se, Tupe muistelee.
Laivakeikat ovat bändin mieleen. Puitteet ja tekniikka ovat merillä huippukunnossa, ja mikä kaikkein parasta, keikkapaikalle pääsee hissillä. Laivoilla on miesten mielestä myös aina mitä parhain yleisö.
– Kaikki keikat ovat tietysti hyvää bilettämistä, mutta perjantai-iltaisin on ehkä kaikkein huikein meno. Laivakeikoilla erityisen hauskaa on myös yleisön laaja ikäjakauma. Lattialla on samaan aikaan ihan kaikenikäistä kansaa, Tupe kertoo.
– Se riemu, energia ja elämänilo todellakin huokuu meille asti! Pyle päättelee.

Keikkavedon jälkeen JPB vetäytyy messiin kreisibailaamaan. Kaverit nauravat, että rokkimeininki on bändillä hurja: laivalla juodaan c-vitamiinipaukkuja ja syödään karkkiöverit. Jos on melkein joka yö töissä, ei kerta kaikkiaan voi bilettää määräänsä enempää.
– Joskus sentään menemme ravintolaan syömään, vaikka useimmin kyllä ruokailemmekin messissä, Tupe nauraa.
– Mutta meillä onkin taatusti Itämeren parhaat itse kootut yöleivät, Jussi sanoo.
– Kyllä meille sentään joskus tulee kavereita laivalle mukaan, vaikka viettämään pikkujouluja. Kun työt on tehty, voi vähän juhliakin, Tupe tuumaa.

Joku paikallinen bändi


Laivahommissa asiaan kuuluvat tietysti tuliaisetkin. Karkkisyömäreiksi tunnistautuvat kaverit haalivat keikoilta mukaan salmiak­kia ja suklaata. Tupe kiittelee myös monipuolista viinivalikoimaa. Late hankkii myös kaljaa ja kirkkaita kotiviemisiksi.
– Mutta vain vapaa-ajan käyttöön, mies nauraa.
Pyle on erityisen tyytyväinen siitä, että laivalta löytyy nykyisin myös monipuolisesti vaatteita. Se on monesti pelastanut kiireisen keikkamiehen karderobin.
– Jos on joskus iskenyt akuutti hätäpaidan tarvis, on aina löytynyt tyylikäs valikoima!

Joku Paikallinen Bändi tunnetaan suomirockin covereistaan. Laivakansa riehaantuukin parhaiten juuri klassikoiden äärellä. Tupe tuumii, että vaikka musamuoti vaihtuu nopeassa tempossa, riittää heidän versioinneilleen jatkuvasti kysyntää.
– Popedaa siellä vuodesta toiseen huudetaan! Nämä ovat sellaisia kansallislauluja, että sanat osataan joka sukupolvessa.
– Vähän aikaa sitten pyydettiin kyllä Antti Tuiskua niin paljon, etten muista mikä olisi ollut yhtä suosittua!, Pyle kertoo.
Ja jos vain biisi on kyllin hyvä, siitä tehdään JPB:n näköinen versio keikkalistaan.

Ensi vuodelle Joku paikallinen bändi suunnittelee suuria. Toistaiseksi bändiläiset vaikenevat kuvioistaan vielä visusti, mutta paljastavat sentään sen verran, että luvassa on ihan uusia aluevaltauksia.

Mikä on sinun suosikkibilebändisi? Millaista musiikkia haluaisit kuulla laivoilla? Kerro kommenteissa! 

Bileet torstaista lauantaihin

Ensi vuoden kuvioistaan Joku Paikallinen Bändi vaikenee vielä. Niitä odotellessa kannattaa suunnata laivalle bailaamaan. Baltic Princessillä on bileet torstaista lauan­taihin.

Joku Paikallinen Bändi tanssittaa 1.–5.12. ja 5.–7.1. Lisäksi bändi keikkailee vuodenvaihteen jälkeen Europalla. Katso tarkemmat ajankohdat: tallink.fi/viihde ja silja.fi/viihde

comments powered by Disqus