Sokerisuolattu lohi & olut – täydelliset yhdessä!

graavilohi sokerisuolaus

Sokerisuolattu lohi on pehmeämpi vaihtoehto kuin suomalainen graavilohi – ja täydellinen makupari oluen kanssa. Katso keittiömestari Hannu Taipaleen resepti.

Joulu on minulle ennen kaikkea perhejuhla. Maut, tuoksut ja yhdessä tekeminen tuovat joulun tunnelman. Meidän perheessä esimerkiksi joulusauna on tärkeä osa joulunviettoa. Aamusaunan jälkeen nautitaan riisipuuroa ja sitten kuunnellaan joulurauhan julistus.

Tyttäreni syntyi vuoden 1999 jouluaattona aamuyöllä kolmelta. Tuosta joulusta tuli minulle hyvin erityinen ja erilainen. Tavallisesti vietämme joulua isolla porukalla, mutta tuolloin olin kotona yksin. Olimme saaneet kaikki 
jouluvalmistelut tehtyä: koti oli koristeltu ja jouluruoat valmistettu hyvissä ajoin.

Kävin joulupöytään yksin. Istuin kynttilän valossa, kuuntelin jouluradiota ja nautin jouluisia herkkuja. Tuolloin joulupöydässä oli

Joulu on minulle ennen kaikkea perhejuhla. Maut, tuoksut ja yhdessä tekeminen tuovat joulun tunnelman. Meidän perheessä esimerkiksi joulusauna on tärkeä osa joulunviettoa. Aamusaunan jälkeen nautitaan riisipuuroa ja sitten kuunnellaan joulurauhan julistus.

Tyttäreni syntyi vuoden 1999 jouluaattona aamuyöllä kolmelta. Tuosta joulusta tuli minulle hyvin erityinen ja erilainen. Tavallisesti vietämme joulua isolla porukalla, mutta tuolloin olin kotona yksin. Olimme saaneet kaikki jouluvalmistelut tehtyä: koti oli koristeltu ja jouluruoat valmistettu hyvissä ajoin.

Kävin joulupöytään yksin. Istuin kynttilän valossa, kuuntelin jouluradiota ja nautin jouluisia herkkuja. Tuolloin joulupöydässä oli tarjolla myös sokerisuolattua lohta, mikä muodostaa vastustamattoman makuparin oluen kanssa.

Olen työskennellyt laivalla vuodesta 1985 lähtien, ja ruotsalainen sokerisuolattu lohi on tullut tutuksi sitä kautta. Sokerisuolattu lohi on pehmeämpi kuin suomalainen vaihtoehto, graavilohi. Omena-perunasalaatti, raastettu kananmuna ja hovimestarinkastike täydentävät sokerisuolatun lohen makua. Se sopii mainiosti yhteen myös muiden jouluruokien, kuten sillin, mädin ja smetanan kanssa.

Vuosien varrella olen viettänyt monet joulut laivalla, ja sokerisuolattu ja graavattu lohi kuuluvat olennaisena osana laivan jouluateriaan. Joulunvietto, samoin kuin jouluruoat, ovat muuttuneet paljon alkuajoista.

Kun aloitin työt, joulunvietto laivalla oli vielä harvinaista. Silloin joulupöydässä piti olla keitettyä siansorkkaa ruotsalaisille. Nykyään ihmiset tulevat viettämään laivalle rauhallista joulua ja nauttimaan hyvästä ruoasta. Joulupöytään kuuluvat suomalaisille perinteiset laatikot ja ruotsalaisille janssoninkiusaus ja lihapullat.

Hannu Taipale
Keittiömestari

Hannu vastaa Baltic Princessillä 
Happy Lobster - ja Tavolàta-ravintoloista sekä buffetista. Lisäksi hän vastaa reseptiikasta ja työnohjauksesta sekä suunnittelee yhdessä tiimin kanssa uusia reseptejä ja ruokia.

Hannun sokerisuolattu lohi & omenaperunasalaattia, raastettua kananmunaa ja hovimestarinkastiketta

Lohen graavaus

500 g lohifileetä (nypittynä)
3 rkl karkeaa suolaa
3 rkl sokeria
1 tl murskattua valkopippuria
tilliä

Tee suolasta, sokerista ja valkopippurista seos ja levitä se kalan pintaan. Lisää tilliä ja tillin varret ja peitä kala kelmulla. Laita kala kylmään ja anna maustua vuorokausi.

Omena- perunasalaatti

100 g kypsää pilkottua perunaa
1 kpl Granny smith omena, pilko
½ punasipuli, kuutioi

Sekoita salaatin ainekset keskenään ja lisää vinaigretti.Anna maustua muutaman tunnin kylmässä, jotta maut tasoittuvat.

Omena- vinaigrette

1 tl Dijon-sinappia
1½ rkl omenaetikka
½ dl öljyä

Sekoita sinappiin öljy ja etikka ja mausta seos rouhitulla suolalla ja mustapippurilla (myllystä).

Hovimestarinkastike

½ dl sinappia
2 rkl valkoviinietikkaa
3 rkl sokeria
½ tl suolaa
valkopippuria myllystä
2 dl rypsiöljy
1 dl tillisilppua

Sekoita kulhossa sinappi, etikka, sokeri ja suola. Lisää öljy sinappiseokseen ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.Lisää tilli ja valkopippuria myllystä.

comments powered by Disqus