Rennosti yhdessä

Ravintola Tavolata

Italialaiseen ruokakulttuuriin kuuluu, että ruoasta nautitaan yhdessä ystävien tai perheen kanssa. Epämuodollisesti ja rattoisasti.

Italialaisen ruoan suuruus on erinomaisissa raaka-aineissa sekä selkeydessä ja yksinkertaisuudessa.
Toisaalta Italiassa ei ole yhtä yhtenäistä keittiötä, vaan se koostuu eri alueille tyypillisistä raaka-aineista ja ruoista. Pohjoisessa suositaan risottoa ja voita. Etelämpänä oliiviöljyä, tomaatteja ja pastaa. Piemonte tunnetaan tateista ja tryffeleistä, Emilia-Romagna taas parmankinkusta ja parmigiano-juustosta. Sipulin kanssa pariloitu maksa tulee Venetsiasta, kuten carpacciokin. Insalata caprese kehitettiin Campaniassa ja bruschettaleipiä söivät Toscanassa jo etruskit.

Näistä herkuista voi nauttia Tavolàtassa italialaiseen tapaan yhteisöllisesti. Pöytäseurue voi huoletta tilata vaikkapa alkupala-annoksen useammalle ruokailijalle yhteisesti maisteltavaksi. Erityisesti juuri antipastit soveltuvat erinomaisesti sosiaaliseen naposteluun. Kun yksi annos on maisteltu, voidaan tilata seuraava ja jatkaa yhteisen ilon jakamista. 

Nautiskelun voisi aloittaa vaikkapa härkäcarpacciolla. Kauniin annoksen ohuenohuiksi leikatut häränfileesiivut saavat pinnalleen parmesaaniaiolia. Paprikapyreen jalostamat grillatut mustekalan lonkerot voittavat hienoiset ennakkoluulot. Grillatut bruschettaleivät maustetun concassé-tomaattipalan ja tapenaden kanssa on todellinen italoklassikko yhdessä jaettavaksi. Keittiömestarin leikkelelajitelman ilmakuivatut kinkut ja salamit leikataan vasta juuri ennen tarjoilua.

Ateria ei kuitenkaan ole pelkkiä antipastoja. Pastaa pitää tietysti myös olla. Pastan seuraksi on hurmaavaa hummerikastiketta tuoreen hummerin kera tai mehevän ylikypsää, revittyä ankankoipea. Jos pasta ei nappaa, niin kermainen tattikeitto saa ainakin hymyn huulille. Ja sienten ystävä varmasti huokailee maistellessaan tuoreella italialaisella tryffelillä aateloitua parmesaanirisottoa.

Toiseksi pääruoaksi eli secondo piatti -annokseksi Tavolàta tarjoaa hienon valikoiman. Parmesaanijuustolla gratinoitu munakoisovuoka hellii kasvisruoan ystävää. Jo paahdetun nieriän rapea nahka saa suun messingille. Fegato di vitello eli sipulin kanssa pariloitu vasikanmaksa on ravintolan ikisuosikki, joka palaa listalle. Roomalaisen klassikon saltimboccan versio Tavolàtassa on parmankinkkuun käärittyä maissikananrintaa salviakastikkeella. Filet mignon -pihvin kruunaa latva-artisokkapyree.

Italian gastronomisen kiertomatkan voisi päättää Veneton Trevisoon, josta on kotoisin Tiramisu-leivos. Tai jäätelövalikoimaan, jäätelön luvatussa maassa kun ollaan? Tai ehkä sittenkin pähkinäiseen omenapaistokseen makean Vinsanton kera? Buon appetito! •

Ristorante Tavolàta Silja ­Serenadella, Silja Symphonylla, Galaxylla ja ­Europalla.

comments powered by Disqus