Ravun tie Itämerelle

Perinteiseen tapaan keitetyt kotimaiset ravut ovat suomalaisen kesäherkuttelun komea huipennus. Ne vetävät vertoja mille tahansa vastaavalle ulkomaan herkulle. Ei niinkään kokonsa, mutta erityisesti makunsa puolesta.

Ennen päätymistään tunnelmallisten syyskesän iltojen keskipisteeksi on rapu ehtinyt elää vaiherikkaan elämän. Sen tietää perin juurin rapuyrittäjä Ilkka Raukola.
– Ravunpoikaset kuoriutuvat naarasravun kantamista mätimunista kesän alussa. Vastakuoriutunut rapu on pienempi kuin hyttynen, mutta sillä on jo kaikki ruumiinosat, Raukola kertoo. 

Alkuvaiheessa rapu kasvaa nopeasti, ja se joutuu vaihtamaan suojakuorensa monta kertaa kesässä. Kuori nimittäin kasvaa hitaammin kuin itse rapu, joten etupäässä kalkista muodostuva kuori on kovettuessaan este ravun kasvulle. Toisaalta kuori toimii suojapanssarina vihollisia vastaan. Suojattomana kuorta luodessaan rapu hakeutuukin kallionkoloihin suojaan ja lähtee liikkeelle vasta, kun voi taas kilpensä alla huoletta liikkua järven pohjassa.

– Pyydettäväksi riittävän mittava eli kymmensenttinen rapu on kasvanut pituutta yhdestä kahteen senttiä kesässä. Normaalikokoisen ravun ikä on kolmesta viiteen vuotta. Kasvaessaan ravun on tietysti syötävä. Se on kaikkiruokainen ja sille kelpaakin niin kasvis- kuin eläinperäinenkin ravinto.

Ruokosen rapu

Jos rapujen sukupuoli kiinnostaa, niin joitakin tunnusmerkkejä löytyy. Naaraalla on yleensä leveämpi pyrstö, ja koiraalla sakset ovat hiukan suuremmat. Koiraalla on yksi ylimääräinen saksipari eli niin sanotut paritteluraajat.

– Suomalaisissa järvissä tilanne täpläravun ja jokiravun kesken on se, että täplärapu on aggressiivisena lajina vallannut alaa jokiravulta. Täplärapujen osuus vesissämme on noin kolme neljäsosaa. Täpläravun tunnistaa saksen hangassa olevasta vaa­leasta laikusta.

Täplärapujen osuus vesissämme on nykyään noin kolme neljäsosaa.

Rapuja pyydystetään merroilla, joissa parhaiten syöttinä toimii tuore kala. Pyydettyjä rapuja säilytetään pyyntivedessä sumpussa.

– Olennaisen tärkeää on, että vesi vaihtuu sumpussa. Pelkkä saavi tai ämpäri ilman vaihtuvaa vettä ei siis missään nimessä riitä, Ilkka Raukola muistuttaa.

Ilkka Raukolan yritys Ruokosen Rapu Orivedeltä kuljettaa ravut Helsinkiin Kalatukku E. Erikssonille styroksi­laatikoissa. Niissä ravut pysyvät viileinä ja kosteina. Eriksonilta ravut löytävät tiensä Tallink Siljan laivakeittiöihin ja matkustajien nautittavaksi.

Ruokosen Rapu

Ruokosen Rapu

Ruokosen Rapu kasvattaa itse täplärapuja ja myy lähiseudun ravustajien luonnonvesistä pyytämiä täplärapuja. Oma kasvatus on vuosi vuodelta pienentynyt ja painopiste siirtynyt luonnonvesirapujen hyödyntämiseen. Omia tiloja käytetään lähinnä rapujen jatkokasvatukseen, sumputukseen ja kauppakunnostukseen. Ruokosen Rapu myy ­rapuja sekä yksityisille rapujuhlien pitäjille ­että tukku­liikkeille.

comments powered by Disqus