Miten viinit valitaan?

Loistava esimerkki hyvän hinta-laatusuhteen viineistä ovat laivanviinit. Ne ovat laadukkaita, mutta helposti lähestyttäviä, neutraaleja ja useimmille asiakkaille mieluisia. Laivanviini ei voi olla liian persoonallinen ja maultaan erikoinen viini, joka herättää voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan. 

Laivanviinit ovat erityisesti ruokaviinejä, joten niiden tulee sopia hyvin laivalla yleisimpien ruokien kumppaniksi. Valkoviinin pitää sopia lohen, muiden kalojen ja salaattien seuraksi. Punaviinin pitää pärjätä kunnon pihville ja keskivahvoille juustoille. Kuohuviinin ja samppanjan pitää sopia tervetuliaisjuomaksi, aperitiiviksi ja vaikkapa kalaruoille, äyriäisille ja mädille. Laivanviinin pitää siis olla todella monikäyttöinen.

Laivanviini on perinteisesti hinnaltaan mieluiten viinilistan edullisesta päästä. Näin se sopii siltäkin osin useimmille asiakkaille. Laivanviini on siis laivayhtiön asiantuntijoiden testaamaa ja hyväksi havaitsemaa laatua edulliseen hintaan.

Uudet laivanviinit valitaan kahden vuoden välein. Kun laivanviinit vaihtuvat toukokuussa, uusien viinien puoli vuotta kestävä hakuprosessi alkaa edellisenä syksynä. Tallink Siljan osto-osasto informoi luotettavia yhteistyökumppaneitaan, kuten maahantuojia ja agentuureja alkavasta hausta. Viinintuottajat toimittavat testattavaksi omia ehdokkaitaan. Ne voivat olla kypsiä pullotteita, mutta myös näytteitä vielä tynnyrikypsytysvaiheessa olevista viineistä.

Vuodenvaihteessa kokoontuu arviointiraati, jonka työhön osallistuu asiantuntijoita kaikilta Tallink Siljan laivoilta. Raati arvioi sokkotestinä yli sata viiniä. Se on suurta ammattitaitoa, kokemusta ja keskittymiskykyä vaativa tehtävä. Ensimmäisen arviointikierroksen jälkeen kustakin viinityypistä kahdeksan pääsee jatkokarsintaan.

Viime vaiheessa kutakin viinityyppiä on jäljellä kaksi. Näiden välillä ratkaisu tapahtuu tuottajan kanssa käytävissä neuvotteluissa. Silloin varmistutaan esimerkiksi viinien toimitusvarmuudesta. Onko tuottajalla kapasiteettia toimittaa vuodessa esimerkiksi 200 000 tasalaatuista 0,75 litran kuohuviinipulloa ja lisäksi 350 000 piccolopulloa?

Laivanviinien myynti

  • Valkoviinit yli 100 000 kpl 0,75 l pulloa, yli 200 000 piccolopulloa.
  • Punaviinit yli 100 000 kpl 0,75 l pulloa, 150 000 piccolo­pulloa
  • Kuohuviinit yli 200 000 kpl 0,75 l pulloa, 350 000 piccolo­pulloa
  • ­Samppanja yli 20 000 kpl 0,75 l pulloa, yli 10 000 piccolo­pulloa
comments powered by Disqus