Megatrendi

Cono Sur

Viininvalmistuksen megatrendejä ovat luonnonmukainen viljely ja ympäristöystävällisyys. Alan pioneereja on chileläisen Cono Sur -viinitalon menestyvä ja moneen kertaan palkittu viinintekijä Adolfo Hurtado.
– Chilessä on erinomaiset olosuhteet viininviljelyyn. Se on oikea paratiisi, mutta tässäkin paratiisissa on omat tuholaisensa, pohtii Hurtado.

Adolfo Hurtado

Viinitarhalla luonnonmukainen viljely merkitsee erityisesti kemiallisten myrkkyjen välttämistä.
– Tuholaisia vastaan pyritään keksimään luonnollisia menetelmiä. Köynnöksiä syövä burrito-hyönteisen toukka elää mullassa ja nousee sieltä rankaa pitkin tekemään tuhojaan. Tätä estämään köynnöksen tyveen asennetaan rengas, joka ”maustetaan” vaikkapa valkosipulilla, jota mato inhoaa. Jos madot nousevat mullasta ylös köynnöksen vierestä, viinitarhassa päivystävät hanhet napsivat ne suuhunsa.

Luomuviljelyn kustannukset ovat selvästi korkeammat kuin perinteisessä tehoviljelyssä, jossa köynnökset kasvavat suuremmiksi ja tuuheammiksi. Luomuköynnöksessä lehtiä on vähemmän ja siksi rypäleet saavat enemmän aurinkoa. Näin niiden kuoret kasvavat paksummiksi, mikä merkitsee enemmän aromia, väriä ja tanniineja. Viimeksi mainittu taas pohjustaa viinille pitkää ikää.

Ympäristökuormaa pyritään Cono Surin tarhoilla minimoimaan monin tavoin. Siellä henkilökunta liikkuu pääosin polkupyörillä. Niinpä muutamien pullojen etiketeissä nähdäänkin sympaattinen polkupyörän kuva. Polttoaineiden ja sähköenergian käytössä viinitarhoilla haetaan jatkuvasti vaihtoehtoja.

Hiilijalanjälkeen vaikuttaa kuljetusvaiheessa myös pullojen paino. Niinpä Cono Surin lasipullojen valmistaja on kehittänyt aiempaa kevyemmän pullon. Pienetkin asiat kertaantuvat, kun volyymit ovat suuret. Cono Surin viinejä rahdattaessa vaikkapa Pohjoismaihin, syntyy ilmastokuormitusta. Hurtado tekee yhteistyötä eurooppalaisten sertifiointilaitoksen kanssa. Nämä pystyvät laskemaan kuljetuksista syntyvän ilmastorasituksen.
– Luonnonmukainen viljely ja vastuullisuus ympäristöstä ovat tärkeämpiä kuin mitkään trendit. Valitsemamme tie maksaa enemmän kuin perinteinen tehoviljely, mutta olemme sitoutuneet siihen, kiteyttää Adolfo Hurtado.

comments powered by Disqus