Venäläinen keittiö

Ravintola Aleksandra

Venäläisen keittiön monipuolisiin herkkuihin on helppo ihastua. Kaviaari, blinit ja samppanja sopivat oivallisesti juhlatunnelman kohottajiksi.

Keisarinna Katariina Suuri toi 1700-luvulla Venäjän hoviin ranskalaisia kokkeja ja ranskalainen ruokakulttuuri sulautui hiljalleen venäläisiin tapoihin ja tottumuksiin. Näin syntyi venäläinen klassinen keittiö saatuaan vivahteita länsieurooppalaisesta gastronomiasta. Monista yhteneväisyyksistä huolimatta on perinteisessä venäläisessä keittiössä myös selviä alueellisia eroja. Alueen yhdessä kolkassa tunnetut ruoat saattavat toisaalla olla täysin tuntemattomia.

Blinit

Seurueeni pitää itäisen naapurimaamme keittiötä suuressa arvossa, joten suuntaamme ystävieni kanssa nauttimaan sen herkuista Aleksandraan, yhteen Baltic Queenin kolmesta tasokkaasta à la carte -ravintolasta.

Tummaa puuta, kultaa ja samettia – Aleksandran hämyinen ja lämmin tunnelma imaisee meidät heti mukaansa, ja vilkaisu ruokalistaan saa veden herahtamaan kielelle. Ravintolassa luvataan yhdistää venäläisen keittiön historiallisia elementtejä nykypäivään. Siispä maistelemaan!

Venäläiset alkupalat (zakuski) ovat runsaita ja monipuolisia. Meille suositellaan alkuun Uralin pelmenejä ja perinteistä venäläistä kalakeittoa. Ruokahalun herättelijäksi sopii myös tuhdimpi lihalautanen, jossa viehättävän makuharmonian muodostavat paahtopaisti, kevyesti savustettu sorsa sekä suolattu siansivu.

Ravintola Aleksandra

Vai maistuisiko kalavalikoima, jossa samalla lautasella uiskentelevat punajuurimarinoitu lohi, kylmäsavustettu ruijanpallas ja graavattu siika? Kala on aina ollut venäläisille tärkeä raaka-aine. Venäläisen keittiön tunnetuin kala taitaa olla sampi, mutta toinen seuralaisistani valitsee tällä kertaa pääruoaksi kampelaa. Oma lammasvartaani tomaatti-kurkku-sipulisalaatilla on myös herkullista, yksinkertaista ja hyvää.

Hienoinen annoskateus taitaa kuitenkin tällaisessa paikassa väkisinkin aina iskeä. Näin minulle käy viimeistään, kun näen seurueemme kolmannen jäsenen rapeaksi paistetun tuhdin blinin, joka nautitaan forellinmädin ja kermaisen smetanan kera. 

Jälkiruoaksi nautiskelemme makeita rahkapannukakkuja, jääkarpaloita kuuman kinuskikastikkeen ja vaniljajäätelön kera sekä ravintolan täydellisen pavlovan viimeistä murua myöten. Ei voi kuin huokaista tyytyväisenä: oikein herkullista!

tallink.fi/baltic-queen

comments powered by Disqus