Itämeren parasta kahvia

Tallinkin ja Silja Linen laivaston ensimmäinen Coffee & Co. -kahvila avattiin Silja Serenadella marraskuussa 2015. Urbaanissa ja industrial-tyylisesti sisustetussa kahvilassa on 80 asiakaspaikkaa.
– Tuoreen laatukahvin ja erikoiskahvien ohella valikoimastamme löytyy muun muassa laivassa leivottuja, suussa sulavia leivonnaisia sekä herkullisia voileipiä, Silja Serenaden Coffee & Co. -kahvilassa työskentelevä Sirpa Oinonen sanoo esitellessään herkuista notkuvaa vitriiniä.


Coffee & Co -kahvila on avoinna koko päivän, joten laivaan jääneet tai kaupungilta palanneet risteilymatkustajat voivat nauttia kahvinsa haluamanaan ajankohtana. Monet myös nappaavat mukaansa take away -kahvin laivasta poistuessaan.
Oinosella on pitkä merimiesura, joten eri kansallisuuksien kahvittelutavat ovat tulleet tutuiksi.
– Eilisellä lähdöllä kuulutettiin, että risteilyvieraat edustavat 20 eri kansallisuutta. Kahvimakuja on yhtä monia. Niinpä tarjoamme suodatinkahvina Kulta Katriinan keskipaahtoista kahvia, jota asiakkaat ovat kehuneet kovasti. Ruotsalaiset ja virolaiset ovat tottuneet tummempaan paahtoon kuin vaaleaa paahtoa rakastavat suomalaiset. Keskipaahtoinen kahvi maistuu kaikille.

Erikoiskahvit valmistetaan Coffee & Co.ssa italialaisesta Segafredosta. Laivan oma sekoitus, Special blend, jauhetaan ­asiakkaan silmien alla Segafredon Espresso- ja Intermezzo-pavuista.
– Hyvän kahvin lisäksi haluamme tarjota asiakkaalle myös henkilökohtaista palvelua. Kaikki erikoiskahvimme tarjoillaan pöytiin, ja ajan salliessa kierrämme tarjoamassa hintaan kuuluvaa santsikuppia suodatinkahvia nauttiville. Tämä ele on yllättänyt monet iloisesti, Oinonen kertoo.


Coffee & Co. -kahviloita löytyy Silja Serenaden lisäksi myös Europa-, Megastar- ja Baltic Princess -laivoilta.

Erilaiset makumieltymykset

Kahvikissoina pidetyt suomalaiset ovat risteilymatkustajista kahvimaultaan perinteisimpiä. He valitsevat mielellään kuppiinsa suodatinkahvia ja nauttivat myös sen santsikupillisen. Sukupolvien välinen ero on kuitenkin havaittavissa; nuoret ovat erikoiskahvien ystäviä. Erityisesti nuoret naiset nauttivat mielellään lattea tai cappuccinoa. Myös trendikäs Cold Brew maistuu suomalaisista parhaiten heille. 

Ruotsi, Norja ja Tanska sijoittuvat maailman kahvinkulutustilastoissa heti Suomen jälkeen. Ruotsalaisten kahvilakäyttäytyminen on kaksijakoista. Puolet asiakkaista valitsee perinteisen suodatinkahvin, ja puolet, varsinkin nuorempi polvi, hemmottelee itseään erikoiskahveilla.

Virolaisten kahvinkulutus on yleisestikin kasvussa, sen arvellaan yltävän jo 7–7,5 kiloon henkeä kohden vuodessa. Virolaiset ovat kahvila-­asiakkaina edelläkävijöitä. Heille maistuvat risteilyvieraista parhaiten erikoiskahvit. Varsinkin nuoret virolaisnaiset ovat hyvin trenditietoisia kahvinsa suhteen.

Kylmäuutettu Cold Brew -kahvi on maailmanlaajuinen trendi

comments powered by Disqus