Herkkuja merellä

Äyriäiset Tallink Silja

Äyriäisiä pyydetään kaikilta maailman meriltä. Paikoin niitä kuitenkin pyydystetään enemmän kuin niiden kannat kestävät. Kun valintoja Happy Lobsterin äyriäisvalikoimaan tehdään, on apuna WWF:n Kalaopas. Siitä saa tietoa kala- ja äyriäiskantojen elinvoimaisuudesta eri merialueilla. Opas ottaa kantaa myös kestävästi toteutettuihin pyyntitapoihin. Esimerkiksi merroilla tapahtuva pyynti on pohjatroolausta kestävämpi vaihtoehto. Oppaassa on mukana sekä villejä että viljeltyjä lajeja.

Äyriäiset Tallink Silja

WWF:n Kalaoppaassa suositeltavat saaliit merkitään vihreällä, harkittavat keltaisella ja vältettävät punaisella. Näitä Kalaoppaan ”liikennevalojen” ohjeita Happy Lobster -ravintoloissa pyritään noudattamaan. Erityisesti punaisella merkittyjä tuotteita ei äyriäisvadille kelpuuteta.

Hummerit tulevat Happy Lobster -ravintoloihin Pohjois-Amerikasta, lähinnä Kanadasta. Niiden merkintä on WWF:n kalaoppaan mukaan keltainen. Kasvatetut osterit tulevat Ranskasta­ ja Hollannista ja niiden väri on vihreä. Myös meriravut, jotka tulevat Pohjanmeren Skagerrakista ja Kattegatista­, on pyydetty kestävän kehityksen periaatteiden mukaan, joten ne saavat vihreää valoa.


Sinisimpukat ovat Pohjanmerellä kasvatettuja ja niiden merkintä on keltainen. Raikkaat pohjankatkaravut tulevat Grönlannista ja Norjasta ja niiden saama merkintä on vihreä.

Suomen vakiintunut rapukanta kestää nykyisen ravustuksen hyvin, ja WWF:n Kalaopas luokitteleekin Suomen vesistä pyydetyn jokiravun ja täpläravun vihreään luokkaan.

wwf.fi/kalaopas

Askarruttaako rapujen syömisen oikea tekniikka?
Katso Matti Jämsénin vinkit videolta!
Klikkaa tästä videoon »

Tunnetko herkun

Äyriäisiä ja simpukoita pyydetään kaikilta maailman meriltä. Ne ovat ravinteikasta ja proteiinipitoista ravintoa, mutta myös kevyttä herkkuruokaa.

Hummeri

Hummeri on sinisenmusta äyriäinen, josta tulee keitettäessä kirkkaanpunainen. Euroopan rannikoilla tavataan euroopanhummeria, joka voi kasvaa kymmenen kilon painoiseksi ja elää satavuotiaaksi. Painavin meriäyriäinen on kuitenkin amerikanhummeri, joka voi painaa lähes 20 kiloa. Normaalikokoinen hummeri painaa tavallisesti noin puoli kiloa.

Kampasimpukka

Kampasimpukoiden heimoon kuuluun noin 30 eri lajia. Ne ovat ostereiden lähi­sukulaisia ja niitä tavataan kaikilla maailman merialueilla. Niitä myös kasvatetaan yleisesti viljelmissä. Kampasimpukka on todellista pikaruokaa – sitä paistetaan pannulla vain noin 1 min/puoli, ettei se sitkisty.

Katkarapu

Katkarapuja on satoja eri lajikkeita ja niiden koko vaihtelee muutamasta sentistä jopa 30 senttiin. Pohjanmeren lohenpunainen katkarapu on yksi käytetyimmistä. Katkarapuja myydään valmiiksi keitettyinä ja pakastettuina. Katkaravut lisätään ruokiin aina vasta kypsennyksen loppuvaiheessa, jottei liha sitkistyisi.

Osteri

Osterit syödään yleensä elävinä, juuri avattuina ja kylminä. Niiden on oltava ehdottoman tuoreita ja eläviä. Elävä osteri on painava, sillä suolainen merivesi on tallella sen sisällä. Osterit jaetaan koon, täyteläisyyden ja lihamassan mukaan. Suosittuja ovat muun muassa ­soikeat ja rosokuoriset Fines de clairs sekä sileämpikuoriset ja pyöreähköt Belonit.

Sinisimpukka

Sinisimpukka on viljellyistä simpukoista tunnetuin, ja niitä tavataan lähes kaikkialla maailmassa. Sinisimpukat ovat väriltään sinisenmustia ja muodoltaan suippoja. Tuoreet sinisimpukat kannattaa ostaa kaupasta mieluiten käyttöpäivänä.

Jokirapu

Jokirapu on alkuperäinen suomalainen äyriäinen. Sen kantaa uhkaa pahiten rapurutto. Täplä­rapu on jokiravun pohjoisamerikkalainen sukulainen, joka kestää paremmin erilaisia rapusairauksia. Joki- ja täpläravut erottaa toisistaan täpläravun saksessa oleva vaalea täplä.

taskurapu


Länsi-Euroopan kalastetuin taskurapulaji on isotasku­rapu. Se voi kasvaa jopa kolmen kilon painoiseksi ja elää kymmeniä vuosia. Yhdessä­ ravussa on syötävää noin kolmannes sen painosta. Loka­-marraskuussa naarasrapujen kilven alla on runsaasti mätiä.

Merirapu

 Merirapu eli keisarihummeri on hummeria pienempi ja hentorakenteisempi, täysikasvuisena noin 15–20 cm pitkä äyriäinen. Merirapua kutsutaan Italiassa usein scampiksi ja Ranskassa langustiiniksi.

Happy Lobster

Meren eksotiikkaa

Suomalaiset ravut ovat loistavia äyriäisiä, mutta kun valikoimaa halutaan laajentaa, täytyy pyydykset heittää maailman merille. Happy Lobster -ravintoloiden äyriäisvadilla on kaikkiaan tusinan verran erilaisia äyriäisiä ja nilviäisiä. 

Äyriäisten kuningas on tietysti hummeri. Happy Lobsterin hummerit pyydetään Atlantilta Kanadan itärannikolta. Sieltä ne lennätetään elävinä Tukholmaan, jossa ne uiskentelevat altaissa, kunnes niitä siirretään tarpeen mukaan laivan keittiöön – edelleen elävinä. 

Äyriäisvadilla keitetty hummeri, lähes puolikiloinen komistus, lepää pitkittäissuunnassa halkaistuna ja pulleat sakset syöjälle ystävällisesti murrettuna. Näin upean vaalean lihan kaapiminen irti hummerihaarukalla ei vaadi kirurgin koulutusta. Myös vihertävä maksa on herkullista.


Osterit tuodaan Ranskan ja Hollannin viljelmiltä. Avatun osterin pinnalle tirautetaan usein sitruunaa tai punaviinietikkakastiketta, jolloin elävä osteri reagoi happoon ja värähtää. Sitten osteri vain hujautetaan suuhun. Osteria pitää myös pureskella, jolloin pehmeästä lihasta irtoaa makuhermoja hellivä hienostunut maku. Mukana tuleva suolainen meriveden tilkka täydentää merellisen kokemuksen.

Kampasimpukat tuodaan Amerikasta. Rakenne on hento ja marinoidun valkean lihan pähkinään vivahtava maku on hento­ ja tyylikäs. Myös oranssi koralli eli mätipussi kannattaa syödä.

Hollannista tuotettu langustiini eli meri­rapu on hummerien heimoon kuuluva vaaleanoranssi sirorakenteinen saksiniekka. Sen paras osa on pyrstön liha. Ruotsin itärannikolla kasvatettu, keitettynä kauniin keltainen sinisimpukka tarjoillaan kuorenpuolikkaan päällä kuten osteritkin.


Uuden-Seelannin marinoidut vihersimpukat ovat herkullisia ja sisältävät omega-3-rasvahappoa, vitamiineja ja mineraaleja. Katkaravut tulevat Grönlannin ja Norjan puhtaista vesistä. Savustetut katkaravut savustetaan Happy Lobsterin keittiössä. Kannattaa maistaa, jos ne eivät ole vielä tuttuja! Sama koskee taskuravun pulleita saksia.
Syksyllä lautaselle kuuluvat tietysti myös suomalaiset ravut.

Äyriäisiä nautittaessa makuja kannattaa terästää tarjolla olevilla lisukkeilla, kuten sitruunalla, aiolilla ja Rhode Island -kastikkeella. Samppanja, chablis, riesling ja sauvignon blanc ovat viinejä, jotka täydentävät nautintoa.
Äyriäisvadista nauttimiseen kannattaa­ varata aikaa. Puuhastelu eksoottisten herkkujen parissa hyvässä seurassa ja ajan kanssa on erinomaista merellistä laatu­aikaa. 

comments powered by Disqus