Parfymööri Max Perttula välttelee hajuvesiä kaupassa

Max Perttulan laboratorion kokoelmassa on tuoksuyhdisteitä yli 900. Pulloissa tuoksuvat esimerkiksi Helsinki ja suomalainen metsä.

Mitä sinä haistat kukkaniityn laidalla?

Luultavasti voit erottaa heinän, kukkien ja ehkä joidenkin tiettyjen puiden tuoksun. Parfymööri Max Perttulalle kokemus on hieman erilainen.
– Kun haistan jotakin maisemaa, mieleni alkaa vilistä erilaisten kemikaalien nimiä. Mieleeni painuu valokuvan tarkka mielikuva tuoksumaailmasta, ja sen kemial­lisesta rakenteesta. Pystyn haistamaan eri tuoksumolekyylien pitoisuudet. Sen jälkeen voin mennä laboratoriolle ja rekonstruoida maisemassa olleen tuoksun muistikuvani perusteella, Perttula kuvailee.
Max Perttula on Suomen ainoa parfymööri – hän suunnittelee hajuvesiä työkseen. Perttulan työtila muistuttaa pientä laboratoriota: pöydillä näkee erilaisia laboratoriovälineitä pipeteistä mittapulloihin, ja hyllyillä on valtava rivistö pikkuisia pulloja, jotka sisältävät lukuisia tuoksuyhdistelmiä. Täällä valmistuvat niin brändeille kuin henkilöille tilaustyönä suunnitellut nimikkotuoksut. Perttula on vanginnut parfyymipulloon muun muassa Helsingin, Viitasaaren ja suomalaisen metsän tuoksumaailman.
Joskus parfyymi valmistuu parissa viikossa, pisimmillään prosessiin voi kulua vuosia.
– Haistan jokaisen suunnittelemani parfyymin mielessäni ennen kuin se on fyysisesti olemassa. Oikeiden tuoksuyhdisteiden löytäminen ei ole aina helppoa.

Tuoksu-ura alkoi lapsena

Perttula on työskennellyt tuoksujen parissa jo vuodesta 1995 ja kosmetiikan parissa sitäkin pidempään.
– Voisi sanoa, että aloitin kosmetiikka­urani 7-vuotiaana. Rakensin tislauslaitteiston äidin vanhasta kahvipannusta ja aloin tislaamaan aromaattisia vesiä kukista ja kasveista. Tein ihovoiteita, shampoita ja huulipunia.
Muu kosmetiikka sai jäädä, kun tuoksut veivät mukanaan. Vuonna 1995 Perttula­ hankki ensimmäiset tuoksuyhdisteensä ja alkoi valmistaa tuoksuja.
– Ensimmäiset kokeiluni olivat järkyttävän hajuisia – ne muistuttivat saippuavettä. Tuoksumuisti, joka on parfymöörin tärkein työväline, ei ollut tuolloin vielä kohdallani kehittynyt tarpeeksi, enkä siksi osannut erottaa tuoksuja toisistaan.
Perttula hankki lisää tuoksuyhdisteitä ja harjoitti tuoksumuistiaan rekonstruoimalla tunnetuimpia markkinoilla myytäviä tuoksuja. Vähitellen hän oppi jäljentämään klassikkoparfyymit identtisesti.
Nykyään Perttula pysyttelee kaukana kaupoissa myytävistä tuoksuista.
– Aina, kun löytyy joku trendikäs vivahde, alkavat hajuvesifirmat kopioida toisiaan,­ ja maailma tuoksuu täysin samalta. Olen eristänyt itseni suurilta osin hajuvesimaailmasta, jotta ne eivät vaikuttaisi työhöni alitajuisesti. Haluan luoda mieluummin uniikkeja tuoksuja.

Suomalaisille naisille suunniteltu +358 -tuoksu sekä kaksi muuta Max Perttulan suunnittelemaa tuoksua ovat myynnissä Tallinkin ja Silja Linen laivoilla.

comments powered by Disqus