Tuoksujen ja parfyymien pitkä historia

Tuoksujen ja parfyymin historia

Jokainen parfyymin ystävä tietää, että hajuvesi on paljon enemmän kuin tuoksuvaa nestettä kauniissa pulloissa. Miellyttävällä tuoksulla voi helposti nostaa omaa mielialaa ja energiatasoja: baari-iltana suihkaus lempihajuvettä voi nostaa itsetunnon pilviin, kun taas maanantaiaamuna oma arkituoksu toimii energian nostattajana.

Tuoksut vaikuttavat mielikuviin

Tuoksuilla on valtava vaikutus ihmisiin, sillä aivot prosessoivat niitä samalla alueella, jossa tunteita ja muistoja käsitellään – siksi tuoksut voivat palauttaa mieleen jonkun tapahtuman, henkilön tai tunteen hyvin yksityiskohtaisesti. Samasta syystä hajuveden valinnalla voi vaikuttaa toisten ihmisten mielikuviin itsestä ja jopa siihen, miten henkilöön suhtaudutaan.
– Jos johtavassa asemassa oleva ihminen haluaa buustata omaa auktoriteettiaan ja tavoitella sitä, ettei hänen varpailleen astuttaisi, suosittelisin käyttämään vahvaa tuoksua. Hennolla tuoksulla saattaa olla päinvastainen vaikutus: se voi jopa alitajuisesti saada muut näkemään henkilön hellämielisenä ja alistuvana, suomalainen parfymööri Max Perttula sanoo.

Tuoksujen vaikutus on myös markkinoijien tiedossa. Tuoksuja käytetään lisäämään myyntiä sekä vahvistamaan asiakkaan mielikuvaa yrityksestä.
– Monet yritykset pyrkivät vaikuttamaan tuoksuilla mielikuviin. Koruliikkeessä saattaa tuoksua kallis nahka, ja leipomot suihkuttavat ilmaan tuoksua, joka saa­ ­ihmiset ostamaan herkkuja. Elektroniikka­yritykset taas hajustavat koneiden pakkausmateriaalit, sillä tämä vahvistaa brändiuskollisuutta, parfymööri Max Perttula toteaa.

Parfyymia hallitsijan purjeissa

Tuoksujen voimasta kertoo myös niiden historia, joka ulottuu antiikin Egyptin aika­­kaudelle 3 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua. Egyptiläiset käyttivät muun muassa mirhaa ja hartsia sisältäviä tuoksuöljyjä uhrimenoissaan, koska niillä uskottiin voitavan lepytellä jumalia.
Tuoksuja käyttivät myös hallitsijat – tunnetuimpana Kleopatra. Legendan mukaan Kleopatra määräsi parfymoimaan laivansa­ purjeet matkustaessaan tapaamaan rakastettuaan.
Hajuvesiteollisuuden synnystä voidaan kiittää arabeja, jotka keksivät tislauksen 800-luvulla. Keskiajalla taas tuoksuja käytettiin pahan hajun peittämiseen.
– Siihen aikaan pesemistä pidettiin köyhien touhuna ja rikkaat peittivät vartalonsa hajustetulla puuterilla, Max Perttula kertoo.

Moderni hajuvesiteollisuus kehittyi 1800-luvun lopulla, ja kaikkien aikojen tunnetuin hajuvesi Chanel No. 5 lanseerattiin vuonna 1921. Kyseinen tuoksu on edelleen yksi maailman myydyimmistä tuoksuista.

comments powered by Disqus