Sisustus saa laivan loistamaan

Megastar sisustus

Uudessa Megastar-aluksessa kaikki on edistyksellistä ja komeaa. Niin myös laivan sisustus. Yhtä tärkeää kuin näyttävyys, on myös turvallisuus ja kestävyys.

Sisustusarkkitehtitoimisto dSign Vertti Kivi & Co:n pääsuunnittelija Samuli Hintikka aloitti urakkansa Megastarin suunnittelussa tammikuussa 2015. Laiva rakennetaan Meyerin telakalla Turussa.
– Olemme suunnitelleet alueet, joissa ihmiset oleskelevat eniten, kuten lounget, baarit ja ravintolat, Hintikka sanoo.
Sisustuksella on tärkeä rooli laivamatkustuksessa. Miltä alus näyttää, miten sisustus toimii, miltä se tuntuu ja minkälaisia tunteita se herättää, vaikuttaa paljon siihen, haluaako asiakas matkustaa uudestaan juuri sillä laivalla.

Laivanrakennuksessa sisustuksenkin tärkein ohjeistus on International Maritime Organizationin IMO-luokitus. Muun muassa kaikkien laivassa käytettävien pintamateriaalien pitää olla paloturvallisia. Osan huonekaluista täytyy olla pultattuna lattiaan, hyllyissä pitää olla myrskysuojat ja käytävillä on oltava kaiteita.
– Vaatimuksia on paljon, mutta taitavalla suunnittelulla ne voidaan sulauttaa kokonaisuuteen niin, että asiakas ei edes huomaa niitä, ne tuntuvat kuuluvan laivalla matkustamiseen. Laivassa tila on käytettävä tarkkaan, siksi kalusteet suunnitellaan usein itse.


– Myös valintakriteerit ovat niin kovat, ettei­ valmiskalusteita vain löydy. Kaikki pitää osua kohdalleen, mitoitus, kestävyys, kallistumattomuus sekä haettu tyyli, kertoo Samuli Hintikka.
Hintikkaa ilahduttaa, että Megastarilla on oman suunnittelun lisäksi myös tunnettujen suunnittelijoi­den suunnittelemia pöy­tiä, tuoleja ja valaisimia.
– Uskon, että asiakkaat arvostavat niitä. Meillä on muun muassa Flossin, Foscarinin ja Wever & Ducrén valaisimia sekä tanskalaisia riippuvalaisimia Muutolta.

Erityisen innoissaan Hintikka on Megastarin kokolattiamatoista. Ne ovat villaa, sillä mikään tekokuitu ei kestäisi niin kovaa kulutusta.
– Villamatto on aivan ylivoimainen laivalla. Laivan runko elää koko ajan eikä teräsrakenteita saada koskaan niin tasaisiksi, että niille voitaisiin asentaa kovia materiaaleja. Olemme tehneet Megastarin matoista todella makeita, niissä on hienot meleeraukset ja grafiikat, ihan erilaiset kuin yleensä.
– Kun sisustus on hyvin suunniteltu, sitä on helppo ylläpitää ja uudistukset ja kokeilut sulautuvat kokonaisuuteen, Hintikka sanoo.

megastar.tallink.com

comments powered by Disqus