Megastarin kapteeni

Kapteeni Vahur Sõstra tunnustaa olevansa ylpeä ja iloinen siitä, että juuri hän saa tehdä tammikuun lopussa ensimmäisen matkan Suomenlahden yli uudella Megastar-autolautalla.

Megastar on Itämeren modernein pika-alus, jonka merelle lähtöön on valmistauduttu huolella. Vahur Sõstra seurasi marraskuun alusta lähtien Turun Meyerin telakalla laivan testauksia ja miehistön koulutusta. Vuodenvaihteen koeajoilla testattiin muun muassa kiinnittymistä laituriin. Sõstran mukaan mitään ei ole jätetty sattuman varaan.

Tallinkilla jo 12 vuotta Tallinnan ja Helsingin väliä kapteenina seilannut Sõstra ei ole reittiin kyllästynyt. Komentosillalta avautuva näkymä tuntuu hänestä yhä miljoonan taalan arvoiselta. Kapteenilla on merellä koko ajan tekemistä, säät ja tuuli vaihtelevat eikä yksikään matka ole samanlainen. Megastaria kuljettaa Sõstran lisäksi kaksi muuta kapteenia, Raul Metshein ja Ain Aksalu.


Megastar edustaa laivanrakennusalan tuoreinta teknologiaa ja on räätälöity nimenomaan Suomenlahden ylitykseen. Purkaminen ja lastaaminen on nopeaa, sillä laivaan ajetaan kahdesta tasosta henkilöautoilla ja rekoilla yhtä aikaa.
Uuden potkurirakenteen ansiosta laituriin kiinnittyminen ja lähtö aiheuttavat tuskin lainkaan tärinää ja melua. Sõstran mielestä on tärkeää, että myös ympäristöasiat on otettu hyvin huomioon.

– Megastarin moottorit käyttävät nesteytettyä maakaasua LNG:tä, runkomuoto tuottaa vähemmän aaltoja ja kaikkiaan laivan aiheuttama ympäristökuorma on aiempiin laivoihin verrattuna huomattavasti pienempi.

”Hyvä kapteeni osaa luoda yhteis­henkeä.”


Etelävirolaisen maakrapuperheen poika Vahur Sõstra päätti jo kuudesluokkalaisena ryhtyä merimieheksi ja kierteli Leningradin meriakatemian jälkeen maailman meriä.

Megastarilla alaisina on yli 200 henkeä. Sõstra pitää tärkeänä johtamistaitoja ja tiimityötä. Hyvä kapteeni osaa luoda yhteishenkeä. Hätätilanteissa ei sen sijaan ole aikaa demokraattiseen päätöksentekoon.

– Silloin pitää paikkansa vanha sanonta ”Jumala taivaassa, kapteeni laivassa”. 

Ympäristöystävällistä tekniikkaa

Megastar on erittäin nykyaikainen, ympäristöystävällinen alus, joka käyttää useita energiaa säästäviä tekniikoita ja puhdasta polttoainetta LNG:tä eli maakaasua. Alus on varustettu moderneilla sähkön tuottamiseen tarkoitetuilla kahden polttoaineen moottoreilla. Maakaasun käyttö vähentää melua ja pakokaasupäästöjä. Kahden polttoaineen moottorit tuottavat 25 % vähemmän hiilidioksidipäästöjä, 85 % vähemmän typen oksideja ja käytännössä eivät lainkaan rikkidioksidia ja hiukkasia perinteisiin diesel- tai raskaspolttoainemoottoreihin verrattuna.

Megastarissa on viimeisimpien turvanormien mukainen Safe Return To Port (SRTP) -turvajärjestelmä. Se tarkoittaa, että laivan vaurionkestävyyteen ja onnettomuuksien ennaltaehkäisyyn on panostettu aiempaa enemmän. Mega­star on turvallisuuden ja ympäristöystävällisyyden suhteen huippuunsa hiottu laiva.

comments powered by Disqus