Prosecco - maailman suosituin kuohuviini

Prosecco on maailman tunnetuin kuohuviini, jonka suosio on ohittanut jopa samppanjan. Iso-Britanniassa juodaan samppanjaa eniten koko maailmassa. Prosecco on kuitenkin kasvattanut suosiotaan ja sen kulutus Iso-Britanniassa onkin ylittänyt valmistajamaa Italian lukemat. Britit juovat kolmanneksen kaikesta maailman Proseccosta!

Grela-rypäle


Proseccon historiaa

Prosecco-kuohuviiniä tehdään Glera-rypäleistä. Kuohuviiniä valmistetaan Veneton ja Friuli-Venezia Giulian alueella Koillis-Italiassa. Vuodesta 2009 alkaen Proseccon nimellä voidaan myydä vain nimenomaan tällä alueella valmistettua kuohuviiniä.

Aiemmin sana Prosecco tarkoitti pelkästään rypälelajiketta, jota viljeltiin esimerkiksi Argentiinassa, Australiassa, Brasiliassa ja Yhdysvalloissa. Kyseisestä rypäleestä valmistettu kuohuviini oli Proseccoa.

Alunperin Prosecco oli mieto, makea ja kevyesti kupliva kuohuviini, jota myytiin pääasiassa peltipurkeissa. Viininvalmistusmenetelmien kehittyessä myös laatu parani: kuplista tuli tiiviimpiä ja hienojakoisempia, maku muuttui kuivemmaksi ja aromista tuli täyteläisempi.

Laadun kehittyminen lisäsi huimasti Proseccon suosiota – hyvän hinta-laatusuhteen omaava, aromikas, hedelmäinen ja juuri sopivan kuiva kuohuviini valloitti koko maailman!

Rypäleidenpoimija työssään


Prosecco-sanastoa

Frizzante: kuohuviinimäinen viini, jonka kuplat ovat kevyemmät ja alkoholipitoisuus hiukan matalampi. Etiketissä lukee vino frizzante.

Spumante: kuohuviini, jossa on napakat kuplat. Erillistä merkintää etiketissä ei yleensä ole.

Treviso: Proseccon valmistusaluetta.

Coneglianon ja Valdobbiadenen kylissä valmistetaan maultaan ja laadultaan parhaimpina pidettyä kuohuviiniä. Etiketissä voi olla toinen nimistä tai molemmat.

Millesimato eli vintage: yhden vuoden sadosta tehty kuohuviini. Prosecco (kuten muutkin kuohuviinit) on sekoitus useamman vuoden sadosta. Vain parhaimpien vuosien sadosta sekä parhaimmista rypäleistä tehdään myös maultaan elegantimpaa, tiiviskuplaista ja täyteläisempää Vintage Proseccoa. Vuosikerta on merkitty etikettiin.
 

Proseccon sokeripitoisuus

Proseccon makeus aiheuttaa usein hämmennystä, sillä maininta Extra dry tuntuisi viittaavaan hyvin kuivaan kuohuviiniin, mutta tosiasiassa merkitys on päinvastainen: hyvin kuivaan kuohuviiniin on lisätty sokeria. Jos kaipaa kuivinta mahdollista Proseccoa, tarkista että etiketissä lukee Brut.

Brut – enintään 12 g sokeria litrassa

Extra dry – 12–17 g sokeria litrassa

Dry – 17–32 g sokeria litrassa.

Viinitilan aamu-usva


Tarjoiluvinkkejä

Mitä makeampi kuohuviini on, sitä kylmempänä se tulisi tarjoilla. Klassinen italialainen drinkki Bellini tehdään lisäämällä Proseccoon 1/3 tuorepuristettua persikkamehua. Tarjoa Prosecco kuohuviinilasin sijasta valkoviinilasissa, sillä se korostavat Proseccon miellyttäviä päärynän, omenan ja pähkinän makuja.

Alkuperäinen teksti: Annamari Nikkel
Käännös: Toimitus
Kuvat: Shutterstock, Ruggeri

 

Tarjous Gold-asiakkaille

Bottega Gold Prosecco

Bottega Gold Prosecco (75 cl 11 %) Gold-asiakkaille hintaan 15,50 € (norm. 17,90 €). Tarjous on voimassa laivoillamme 30.9.2018 asti.


 

Prosecco on alkoholituote. Alkoholi voi olla haitallista terveydellesi.

comments powered by Disqus