Laivan ohjaus

Nykyaikaisen matkustaja-aluksen turvallinen ohjaaminen on yhdistelmä nykyaikaista merenkulkutaitoa ja kehittynyttä teknologiaa, kertoo Silja Serenaden kapteeni Martin Björkell.

Silja Serenade pystytään ajamaan satamasta satamaan kehittyneen track pilotin ansiosta. Ainoastaan satamaan tulot ja satamasta lähdöt joudutaan suorittamaan manuaalisesti laivan komentosillan siiveltä, mistä on hyvä näkyvyys ulkosivulle.

Liikenne- ja sääolosuhteista sekä legin eli matkaosuuden haasteellisuudesta riippuen säädetään track pilotin automaatiotasoa. Ylin automaatiotaso on track mode, jolloin track pilot seuraa esiohjelmoitua reittiä. Seuraava taso alaspäin on course mode, jolloin track pilot korjaa sortoa ja perämies antaa track pilotille tosisuunnan ajettavaksi. Sorto tarkoittaa ohjaussuunnan ja todellisen kulkusuunnan välistä kulmaa. Alin automaatiotaso on heading mode, jolloin track pilot ainoastaan pitää annetun kurssin. Heading mode toimii kuten perinteinen autopilotti. Mikäli mikään näistä automaatiotasoista ei sovellu kyseiselle legille, perämies siirtyy manuaaliohjaukselle. Yleensä manuaaliohjauksella ajetaan, jos track pilot ei ole tarpeeksi nopea reagoimaan muuttuviin olosuhteisiin. Toinen syy voi olla niin hiljainen vauhti, että joudutaan käyttämään ruoria enemmän, kuin track pilotin asetukset sallivat.

Laivan ohjailupotkurit auttavat laivaa kääntymään ympäri jopa paikallaan, mikäli tarve vaatii. Ohjailupotkurit menettävät tehonsa noin viiden solmun nopeudessa. Silja Serenadella on kolme ohjailupotkuria, kaksi edessä ja yksi takana. Kaikkia hallintalaitteita pystytään käyttämään erikseen tai sitten integroidusti, niin sanotun joystickin avulla.

comments powered by Disqus