Rannekello on laivan hittituote

Sekä naisten että miesten rannekellot ovat nyt suositumpia kuin aikoihin. Silja Symphonyn Luxury-kaupan Nina Siltala iloitsee kellojen uudesta tulemisesta. Kelloja ostetaan paljon jokaisella risteilyllä ja joka hintaluokasta.
– Edulliset kellot toimivat kivoina asusteina. Myös kaikkein arvokkaimpia kellojamme myydään nyt paljon.
Moni ostaa kellon omaksi ilokseen, mutta niitä menee paljon myös lahjaksi.
– Varsinkin nuoret ovat perillä suosituista merkeistä ja laadusta. He huomioivat pienet yksityiskohdat ja laadukkaat materiaalit.
Siltala kannustaa ihailemaan ja sovittamaan kelloja laivamatkan aikana. Myyjät auttavat mielellään. Oikea kello tuntuu ranteessa juuri sopivalta.

Kuvan kellot ovat Silja Symphonylta. Laivojen kellovalikoima vaihtelee. Alla kerrotaan kuvan kelloista järjestyksessä vasemmalta oikealle.

Arkikello kaikille merirosvosta urheilijaan

Lasten kellossa olennaista on, että viisareista näkee ajan selkeästi.
Musta kello, Silja­ Symphonyn Kids & Toys -myymälä, 25 €.

Kellotaulua vasta opettelevakin arvostaa hempeää tyylikkyyttä.
Vaaleansininen kello, Silja­ Symphonyn Kids & Toys -myymälä, 25 €.

Superdry-merkin rannekellot ovat  erityisesti nuorten suosiossa. Merkki on tunnettu voimakkaista väreistään, mutta valikoimista löytyy myös hillittyjä malleja.Niitä voi omistaa useita ja käyttää vaatteisiin sopivana asusteena.
Superdryn kellot Silja Symphonyn Super­store-myymälä,  vaaleanpunainen kello 35 € ja beessi 39 €.

Maailmallakin tunnettu suomalainen Polar valmistaa urheilullisia älykelloja. Tämä malli mittaa esimerkiksi sykettä ja unen laatua.
Polar M200, Silja­ Symphonyn Gifts & Electronics -myymälä, 129 €.

Merkkikellon saa laivalta edullisemmin

Daniel Wellingtonin kellot ovat kysyttyjä, sillä ne ovat laadukkaita mutta melko edullisia. Sporttihenkinen, kangashihnainen malli on nuorison suosiossa.
Daniel Wellingtonin kello, Superstore-myymälä, 115 €.

Nahkahihnainen Guccin kello on luksusta, joka kestää. Guccin tämänhetkinen pääsuunnittelija Alessandro Michele rakastaa luontoaiheita. Siksi Guccin kelloissa nähdään nyt esimerkiksi kultakirjailtuja mehiläisiä, kuten tässä kellossa.
Gucci, Silja Symphonyn Luxury-myymälä, 715 €.

Musta nahkahihna ja jyhkeä kellotaulu ovat tuttu näky. Tätä rannekelloa ei osteta hetken mielijohteesta, mutta malli on suosittu. Tag Heuerin nelikulmainen Monaco-malli tuli tunnetuksi vuonna 1971 Le Mans -elokuvasta, kun päätähti Steve McQueen ajoi komea kello ranteessaan katsojien unelmiin.
Tag Heuer, Monaco, Silja Symphonyn Luxury-myymälä, 4 900 €.

Musta kangashihna on ajaton. Se sopii sekä miehille että naisille ja toimii kaikkien asujen kanssa.
Daniel Wellingtonin kellot, Silja Symphonyn Superstore-myymälä, 129 €.

Kellojen kestosuosikkeja ovat Seikon laadukkaat kellot, joita löytyy laivalta runsas valikoima laajalla hintahaarukalla.
Seiko, Silja Symphonyn Luxury-myymälä, 129 €.

Kellon hintaan vaikuttaa valmistustapa ja materiaali

Kun kännykät löysivät tiensä ihmisten taskuihin, rannekellot olivat kadota käytöstä kokonaan. Moni piti helpoimpana vilkaista aikaa luurin näytöltä.
Nyt rannekelloihin halutaan taas panostaa. Opettaja Juha Kauppinen Kelloseppäkoulusta arvioi, että mekaanisten eli ilman paristoa käyvien kellojen suosio on ollut nousussa kymmenen vuoden ajan. Todelliseksi trendiksi kellot ovat kasvaneet viiden viime vuoden aikana. Hyvännäköinen kello on haluttu käyttöesine ja tyylikäs asuste.

Ranteeseensa saa kellon jo muutamalla eurolla, eikä yläraja tule helposti vastaan. Hinta ei aina ole tae laadusta, mutta kellojen kohdalla se antaa usein suuntaa. Parhaat materiaalit maksavat, ja käsityönä valmistetut kellot vaativat valtavan määrän työtunteja.

– Varsinkin pojat ja nuoret miehet ovat hyvin innostuneita rannekelloista, kertoo opettaja Juha Kauppinen Kelloseppäkoulusta.


– Kellon hinta muodostuu monista asiois­ta. Merkki jo itsessään voi maksaa, mutta eniten hintaan vaikuttavat materiaalit, kuten kellotauluun upotetut jalokivet ja kuoren laadukkaat raaka-aineet sekä tietysti tasokas koneisto.
Mekaanisen rannekellon sisuksiin mahtuu jopa 100 pikkiriikkistä eri osaa. Kellon valmistus käsityönä on pitkä prosessi, joka voi käytetyistä materiaaleista ja yksityiskohtien määrästä riippuen kestää pisimmillään jopa vuosia. Laadukas kello kestää käytössä hyvin pitkään.

Laatukello kannattaa huoltaa

– Kello on poikkeuksellinen esine. Harva mekaaninen laite voi toimia periaatteessa ikuisesti, kun se pidetään kunnossa ja huolletaan säännöllisesti, Kauppinen muistuttaa.
Jos haluaa pitää kelloaan oikein hyvänä ja varmistaa, että se toimii jatkossakin moitteettomasti, kello kannattaa huollattaa 3–5 vuoden välein osaavalla kellosepällä.
– Kellon huoltoon kannattaa satsata niin kuin auton huoltoon. Yleisimmät huollon tarpeet liittyvät koneiston öljyihin. Ne saattavat kuivua tai pilaantua esimerkiksi ulkopuolelta tulevan lian vuoksi, ja kello lakkaa siksi käymästä. Kuori on myös voinut rikkoutua tai kosteutta on voinut joutunut koneiston sisään, kertoo Kauppinen.

Kello on ylpeyden aihe

Suhde kelloihin on muovautunut moneen otteeseen historian kulussa. Tuoreimpana ilmiönä näkyy lasten uusi innostus rannekelloista. Se, mikä vielä parikymmentä vuotta sitten oli peruskauraa alakouluikäisille, on nyt uutta ja jännittävää. Kännykkäajan kasvateille oma kello on ylpeyden aihe. Lapselle ensimmäistä kelloa ostavan kannattaa Kauppisen mielestä panostaa selkeyteen.
– Lapsen ensimmäiseksi kelloksi sopii sellainen, josta on hyvä opetella lukemaan aikaa. Siksi osoitinnäyttöinen kello kunnollisella numerokellotaululla on hyvä valinta. Lapsen käytössä toimii parhaiten sopivan kokoinen, riittävän laadukkaalla kuorella ja vesisuojauksella varustettu kello, toteaa Kauppinen.
Lähteet: laatukello.fi. Kellomuseo, Kello­seppäliitto, Hodinkee ja Nina Siltala 


 

comments powered by Disqus