Monta lankaa käsissä

Laivan hotellipäällikkö on tilanteen mukaan niin henkilöstöjohtaja, evakuointipäällikkö, ulosheittäjä kuin ongelmanratkaisijakin.

Baltic Princessillä hotellipäällikkönä työskentelevällä Annette Lindgrenillä ei ole kahta samanlaista työpäivää. Työt alkavat aamulla ennen kuin laiva saapuu satamaan ja päättyvät usein vasta kymmeneltä illalla. Siihen väliin mahtuu kaikenlaista kunnossapitotöiden suunnittelusta evakuointiharjoituksiin ja henkilöstön kouluttamisesta tähtiesiintyjien fanilaumoista huolehtimiseen.
– Päivät ovat kiireisiä ja kaikenlaista tapahtuu koko ajan. Hotellipäällikön pitääkin olla moniosaaja, joka pystyy pitämään monta lankaa käsissään ja tekemään kovaa työtä muuttuvissa olosuhteissa.
Lindgren vaihtoi työt matkanjärjestäjältä hotellipäällikön tehtäviin kesällä 2013. Työt ja vapaa-aika vuorottelevat kahdeksan päivän jaksoissa.

Hotellipäällikön vastuualueena on koko laivan siisteys, info ja casino sekä laivan sisä­tilojen kunnossapidon organisointi.
– Työhön kuuluu kokouksia, sähköposteihin vastaamista, tulevan suunnittelua ja henkilökunnan sparraamista. Viikonloppuiltaisin, hieman ennen satamaan tuloa, kokoan osastopäälliköt yhteen ja lähdemme ohjaamaan matkustajia ulos laivasta.

Lisäksi Lindgren toimii evakuointipäällikkönä. Hänen tehtävänsä on organisoida laivan evakuointi turvaorganisaation johto­keskuksesta.
– Pidän kaksi turvaharjoitusta viikossa: uusille perehdytykseen kuuluvan crowd managementin ja teoreettisen evakuointi­harjoituksen. Lisäksi muita turvaharjoituksia järjestetään joka viikko.
Lindgrenin mielestä työn suurin haaste on yhdistää matkustajahyttien siivous ja tunnin satama-aika. Hommaa helpottaisi, jos matkustajat jättäisivät jälkeensä siistin hytin, mutta hyttien kunto vaihtelee. Niitä joudutaan joskus myös sulkemaan käytöstä matkustajien aiheuttamien haittojen vuoksi.

Hotelliosastolla työskentelee vakituisesti noin kolmekymmentä ihmistä. Satamasta kyytiin tulee jopa yli sata rantasiivoojaa, jotka muun muassa imuroivat, pyyhkivät pölyt ja pesevät vessat.
– Tehokasta siivousaikaa on vähän, mutta homma toimii, koska työt on suunniteltu hyvin ja kaikilla on omat vastuualueensa.

Lindgrenin mielestä antoisinta työssä ovat erilaiset ihmiset ja hyvä yhteishenki. Myös vapaa-ajan laatu on muuttunut.
– Kun olen töissä, olen töissä, ja kun olen vapaalla, olen vapaalla. 

Laivalla Lindgren huolehtii jaksamisestaan käymällä kuntosalilla. Muuten vapaa-aika kuluu levätessä ja työkavereiden kanssa messissä hengaillen. Eniten hän kaipaa ulkoilua.
– Tykkään olla ulkona, se tekee hyvää keholle ja mielelle. Siksi jatkuva sisällä olo oli etenkin aluksi vaikeaa.
Tulevaisuudessa Lindgren haluaisi kokeilla intendentin työtä.
– Mutta nyt on hyvä olla juuri näin, Lindgren sanoo.

Kuka?

Nimi: Annette Lindgren

Ammatti: Hotellipäällikkö, Baltic Princess

Ikä: 43 vuotta

Asuu: Raisios­sa

Harrastaa: Kuntosalilla käyntiä, ulkoilua koiran kanssa ja kesäisin saaristoelämää.
 

comments powered by Disqus