Monen roolin Albert

Miltä kuulostaisi työ, jossa saa osallistua lomaa viettävien lasten riemuun? Albert Häggblomille tämä on tuttua – niin merirosvona kuin joulupukkinakin.

Iloiset lomalaiset. Halailevat lapset. Ilmapallojen puhaltaminen. Discon jytke jaloissa. Kun Silja Symphonyn aktivaattorilta Albert Häggblomilta, 30, kysyy hänen työnsä parhaita puolia, ei puheesta tule loppua.
– Laivalle lähtevät perheet ovat hyvällä tuulella, sillä edessä on mukava loma ja kaivattu irtiotto arjesta. Saan työssäni nauttia ihmisten parhaista puolista, Albert hehkuttaa.

Vuodesta 2014 valkoisilla­ laivoilla työskennelleen Albertin työnkuva on monipuolinen, mutta useimmiten hänet löytää lastenmaailmasta Silja Landista. Ei suinkaan suomenruotsalaisena Albertina, vaan merirosvona, muumina tai jouluisin joulupukkina.
– Tämä on täydellistä työtä freelancer-näyttelijälle, sillä lasten kanssa saan imp­rovisoida sydämeni kyllyydestä. Merirosvona viihdyn parhaiten, siinä roolissa voin puhua eniten.


Merirosvon olemus määrittyy usein oman fiiliksen mukaan, onhan näyttelijälläkin erilaisia päiviä.
– Joskus olen discoileva piraatti, toisinaan taas jekkuileva pahis, joka vie muiden kultarahat. Usein uppoudun leikkimään lasten kanssa niin, että ajantaju häviää.
Vaikka Albert rakastaa leikkimistä, hänelläkin on päivittäiset työaikansa: työpäivään sisältyy niin aamu- kuin iltavuoro, ja työtunteja kertyy noin kymmenen. Albert työskentelee osa-aikaisena ja laskee viettävänsä laivalla kolmisenkymmentä päivää keväällä sekä syksyllä. Yksi työsykli sisältää aina useamman risteilyn.


Kaksipäiväisen matkan aikana etenkin leikkihuoneessa paljon viihtyvät lapset tulevat Albertille tutuiksi. Lapset kun kiintyvät merirosvoon ja seuraavat tätä kaikkialle.
– Minun ei tarvitse olla lapsille auktoriteetti, vaan kiva tyyppi, jonka kanssa voi hullutella. Lasten kanssa saa elää hetkessä, se on harvinaista herkkua.

Laivaan Albert hyppää Tukholmasta, jonne hän muutti Helsingistä neljä vuotta sitten. Ja joka on myös hänen toinen työskentelypaikkansa: nuori mies näyttelee erilaisissa tuotannoissa ja pitää myös omaa talk showtaan tukholmalaisella improvisaatiostudiolla. Show käsittelee hauskalla tavalla sitä, minkälaista on asua suomenruotsalaisena Ruotsissa.
– Suomessa minut usein määritellään ruotsalaiseksi ja Ruotsissa suomalaiseksi. Sen asian kanssa on oppinut elämään.


Itämerta kyntävä laiva on Albertille mukavan anonyymi maaperä: pääasia, että puhe sujuu molemmilla kielillä.
Entä mitä tapahtuu, kun leikkimaailman valot sammuvat ja Albert riisuu rooliasunsa?
– Laivalla raja työn ja vapaa-ajan välillä on hyvin häilyvä. En viihdy kovinkaan kauaa itsekseni, joten käyn työkavereiden kanssa syömässä, saunomassa tai punttisalilla. Hytissä käyn yleensä vain nukkumassa – tai syömässä suklaata, jota rakastan. 

comments powered by Disqus