Laivan tekniikka - Potkuri

Laivan potkuri

Laiva joutuu merellä liikkuessaan voittamaan melkoisen väliaineen vastuksen eli syrjäyttämään valtavia vesimassoja pois tieltään. Syrjäytettävää riittää, kun merta kyntää bruttovetoisuudeltaan jopa lähes 60 000 tonnin risteilyalus.

Matkustajalaivan pääkoneet tuottavat hyvinkin yli 40 000 hevosvoimaa. Tuo valtava teho välittyy laivan potkureihin. Niissä se muuntuu työntövoimaksi, joka saa laivan liikkeelle ja pysymään toivotussa vauhdissa. Potkurin toiminta ja ominaisuudet ovat siis ratkaisevassa osassa moottorialuksia ajettaessa.

Laivojen potkurien toimivuudessa tapahtui suuri edistysaskel, kun kiinteälapaisista potkureista siirryttiin potkureihin, joiden potkurinlapojen kulmaa voitiin käytön aikana hydraulisesti säätää. Ajossa pääkoneesta voimaa välittävän potkuriakselin kierrosluku pysyy säädettynä vakiona. Kun lapakulmaa jyrkennetään, kasvaa teho suhteessa potkurin kierrosnopeuteen. Kun lapakulmaa loivennetaan, teho vastaavasti pienenee. Ja jos alusta halutaan ajaa taaksepäin, saadaan työntövoima suuntautumaan taaksepäin säätämällä lapakulmat vastakkaiseen asentoon kuin eteenpäin ajettaessa. Ennen säätölapapotkureita täytyi potkurin pyörimissuunta muuttaa siirryttäessä eteenpäin ajosta peruutukseen.

Kääntölapapotkurin kansaiväliseksi nimitykseksi on vakiintunut KaMeWa, joka on lyhenne potkurimallin kehittäneen ruotsalaisen yrityksen, Karlstad Mekaniska Werkstads Aktiebolag, mukaan. Säätölapapotkurit kehitettiin tehtaalla maailmansotien välisenä aikana. Nykyisin KaMeWa-potkurien valmistuksesta vastaa Rolls-Royce Group PLC, joka on englantilainen muun muassa laivojen ja lentokoneiden moottoreita valmistava yritys.

Tiesitkö:

  • Potkurin lavat valmistetaan valamalla, jonka jälkeen niiden reunoja vielä taotaan, hiotaan ja kiillotetaan.
  • Tallink Siljan laivaston aluksissa potkurit ovat ruostumattomasta teräksestä. Ruostumatonta terästä käytetään, sillä laivoilla ajetaan myös jäissä.
  • Potkurit valmistaa englantilainen Rolls-Royce Group PLC.
  • Potkurin ikä on useimmiten sama kuin laivankin.
  • Potkurin lapakulmat ovat säädettävät (va-riable pitch propellers).
comments powered by Disqus