Ankkuri

Ankkuri on raudasta, teräksestä tai muusta materiaalista valmistettu väline, jolla alus saadaan pysymään paikoillaan.

Varhaisimmat ankkurit olivat kiviä. Antiikin kreikkalaiset käyttivät ankkureina kivikoreja, hiekkasäkkejä ja lyijyllä täytettyjä puupölkkyjä. Ankkurin pitävyys ei perustu pelkästään painoon, vaan erityisesti sen kykyyn pureutua pohjaan. Perinteisessä tukkiankkurissa on poikittain ankkurivarteen ja kettinkiin nähden asetettu tukki, joka kääntää ankkurin oikeaan asentoon, jotta se voi kaivautua meren pohjaan.

Useimmissa isoissa aluksissa, kuten Tallinkin ja Silja Linen matkustajalaivoissa, käytetään tukitonta ankkuria. Tällainen ankkuri on nivelletty ankkurivarren ja koukkujen liitoskohdasta.

Ankkuria käytetään avomerellä, mutta myös kiinnitettäessä alus laituriin. Ankkuria voidaan käyttää myös hätätilanteessa aluksen pysäyttämiseen. Erityisesti Välimerellä on tapana kiinnittää alus laituriin vain perästä, jolloin keula on ankkurin varassa. Tallinkin ja Silja Linen alukset kiinnitetään satamaan aina kylki vasten laituria.

Yhden ankkurin paino on 8,3 tonnia

Vähänkin suuremmissa aluksissa ankkurin käyttämiseen tarvitaan vinssi. Ankkurin laskemiseen vinssiä ei tarvita, vaan ankkuri kettinkeineen pudotetaan pohjaan omalla painollaan. Jos ankkurikettinki on pystysuorassa, ankkuri ei pidä. Kettinkiä pitääkin laskea riittävästi, jotta ankkuri ja kettinki asettuvat pohjan suuntaisesti vaakasuoraan.

Silja Serenaden ja Silja Symphonyn kaltaiset alukset eivät yleensä käytä ankkureitaan. Mahdollinen käyttötilanne voisi olla ankkurointi satamaan pääsyä odotellessa. Ankkurin avulla alus voidaan myös pysäyttää tai pitää väylällä, jos normaali ohjaus jostain syystä pettää.

Tukkiankkuri
Perinteinen ankkurimalli on tukkiankkuri. Poikittain ankkurivarteen ja kettinkiin asetettu tukki kääntää ankkurin oikeaan asentoon, jolloin se kaivautuu pohjaan.

Tukiton ankkuri
Useimmissa isoissa aluksissa, kuten Tallinkin ja Silja Linen matkustaja-aluksissa, käytetään tukitonta ankkuria. Tällainen ankkuri on nivelletty ankkurivarren ja koukkujen liitoskohdasta.

Sakkeli
Ankkurikettingin pituus ilmoitetaan sakkeleina. Yksi sakkeli on (15 syliä = 90 jalkaa = 1􀀀080 tuumaa) 27,5 metriä.

comments powered by Disqus