Vipinää viherpeukaloon Virosta

Tallinnan liepeillä on useita vierailun arvoisia taimitarhoja ja puutarhakeskuksia, joissa on kiva käydä kesällä.

EU-maista saa tuoda omaan käyttöön vähäisiä määriä kasveja, kasvinosia ja siemeniä. Tosin joidenkin kasvien tuonnissa EU:n sisältäkin on rajoituksia.  Tallinnan ympäristön taimitarhoilta saattaa löytää vanhoja maatiaisperennoja ja muualta jo kadonneita lajikkeita. Monet perennat, ruusut ja varsinkin erilaiset havukasvit ovat selvästi Suomen hintoja edullisempia. Myös yrtit ovat edullisia. 

Tallinnasta 37 kilometriä Tarton suuntaan ajettaessa tullaan tienristeykseen, joka vie Karlan kylään. Vielä 4,5 kilometriä kapeaa hiekkatietä ja saavutaan Sadeväljan maatilalle. Ensimmäisenä katse kiinnittyy sähkötolpan päällä keikkuvaan risukasaan ja siinä seisovaan haikarapatsaaseen. Mutta hei, patsashan liikkuu! Ja kohta paikalle lehahtaa toinenkin kattohaikara. Paikkauskollinen lintupari on täällä jokavuotinen pesijä.

Sadeväljan tilan päärakennus on tehty paikalla valetuista tiilistä vuonna 1895. Monenlaiset kasvit, kukat ja yrtit rehottavat ympäri pihaa ja puutarhaa, mutta kukin kauniisti hoidettuna ja selkeästi omalla paikallaan. 49 hehtaarin tila valittiin vuonna 2012 Harjun maakunnan Vuoden maatilaksi. Tittelin saa tuottavuuden, luovuuden ja kekseliäisyyden perusteella. Tila myy itse kasvattamiaan taimia – erityisesti hortensioita ja havukasveja – puutarhamarkkinoilla, mutta myös omalla taimitarhallaan. Käynnistä pitää vain muistaa sopia etukäteen.

Karlan kylässä sijaitsee myös arvostettu, yli 300 vuotta vanha tila, jossa toimii Tönise Puukool (Tönisen taimitarha). Laajaan taimivalikoimaan kuuluu muun muassa suuri määrä pensaita, erikoisuutena esimerkiksi kirjavalehtinen ja suurikukkainen jasmiini sekä leveälehtinen verhoangervo.

Tältä tilalta on kuuleman mukaan lähtöisin myös yksi Viron suosikkiomenoista, herkullinen Sõstraroosa-lajike. Tönise puukool myy vuosittain noin 20 000 tainta pääosin tukkuna, ja niitä voi ostaa esimerkiksi puutarhaliike Hansaplantista. Ostoksia voi kuitenkin tehdä myös paikan päällä. 

Karlan kylässä on myös erityinen ruusupuutarha Roosoja, jossa kannattaa käydä ruusujen parhaaseen kukinta-aikaan heinäkuussa. Läheisessä Roogojan puutarhassa taas kasvatetaan köynnöksiä, muun muassa valtava määrä erilaisia kärhöjä. Paras vierailuaika on heinä-elokuussa. Ilmoita vierailuistasi etukäteen.

 Kloostrimetsa puukool on perheyritys, joka on toiminut vuodesta 1991 aivan Teletornin naapurissa. Tarjolla on puita, perennoja, havukasveja ja runsaasti myös trendikkäitä värikäslehtisiä lajikkeita esimerkiksi punaista peikonpähkinää. Bowl of Beauty -pioni tai Kiinanlaikkuköynnös 11 cm ruukussa lähtee mukaan 10 eurolla. Omistajaparin mukaan suomalaisten suurimpia suosikkeja ovat erilaiset puut, esimerkiksi omenapuut ja perennat, kuten pionit ja päivänliljat. Tänne pääsee Tallinnan keskustasta busseilla numero 34A ja 38.

Hansaplant on suuri puutarhakeskus noin 15 minuutin ajomatkan päässä Tallinnasta Tarton tai Raplan suuntaan. Myymälä panostaa paitsi laadukkaisiin taimiin myös kauniiseen esillepanoon, ruukkuihin ja oikean ilmapiirin rakentamiseen. Niinpä ulkona on kauniita malli-istutuksia, joista saa hyviä ideoita esimerkiksi kivikkokasvien ja monenlaisten koristekivien yhdistämisestä. Keskus seuraa tarkasti kansainvälisiä trendejä. Tuontia on Hollannista, Saksasta ja Puolasta, mutta on myös omaa tuotantoa. Siinä vahva rooli on perennoilla ja varsinkin ruusuilla.

www.sadevalja.ee
www.kloostrimetsapuukool.ee
www.hansaplant.ee
www.roos.ee
www.roogoja.ee
www.evira.fi

comments powered by Disqus