Valloita Tallinnan tornit

Tallinan tornit

Vanhankaupungin yli 800-vuotias kaupungin muuri ja sen tornit kutsuvat seikkailemaan. Jyrki Eräkorpi hyppäsi 14-vuotiaan poikansa Aimon kanssa aikamatkalle suoraan keskiaikaan.

Aimo Eräkorpi nousee ketterästi Kiek in de Kök -tornin ylimpään eli kuudenteen kerrokseen, jonne on rakennettu viihtyisä kahvila. Tornin saksalainen nimi tarkoittaa ”kurkkaa keittiöön”, mutta varsinainen tar­koitus oli nähdä sodassa vihollisen leiriin.

– Hienot näkymät kaupungille, isä Jyrki Eräkorpi ihastelee.

Kaikkiaan säilyneitä torneja on jäljellä 26 kappaletta. Niitä yhdistävät liuskekivistä rakennetut muurit, jotka muodostavat lähes kaksi kilometriä pitkän kokonaisuuden.

Jyrki pitää Aimolle pienen luennon Eu­roopan historiasta. Pieni Viro piti urheasti puoliaan isompia vastustajia vastaan – eikä vähiten jykevästi rakennettujen muurien ja tornien ansiosta.

– Olen käynyt Tallinnassa kymmeniä kertoja, mutta nyt löysin siitä aivan uuden puolen. Suomalaisena täytyy tuntea jopa pientä kateutta virolaisia kohtaan siitä, että heillä on tuollaisia paikkoja, Jyrki sanoo.

Kiek in de Kök

Yksi aikansa mahtavimmista puolustustorneista rakennettiin 1475–1483. Tätä nykyä se on 49 metriä korkea, 17 metriä leveä, ja muurit ovat neljä metriä paksuja. Kiek in de Kökin näyttelykerrokseen sijoitettu pienoismalli antaa hyvän kuvan Tallinnan muurien mahtavuudesta. Täältä virolaiset ovat puolustaneet itseään muun muassa Pohjan ja Liivinmaan sodissa. Museonäyttelyyn on koottu asekokoelmien lisäksi keskiaikaisia ki­dutusvälineitä sekä tietoa sen ajan epidemioista. Tykit ja tykinkuulat luovat aitoa mielikuvaa siitä millaisia taisteluita keskiajalla on käyty.

Neitsyttorni

Muurin kupeessa kulkee 20 metriä pitkä puolustuskäytävä Kiek in de Kökistä Neitsyttorniin eli Maghen torniin. Neitsyttorni rakennettiin 1300-luvun jälkipuoliskolla kolmikerrok­siseksi. Kaupungin rahat loppuivat, minkä takia keskikaupungin puo­leisen seinämän rakentaminen jäi säästösyistä kesken. Sen vuoksi vastikään restauroidussa tornissa on niin paljon lasipintaa. Neitsyttornissa säilytettiin vankeja. Tornia on restauroitu moneen kertaan, koska se on kokenut rajuja vaurioita sodissa. Kahteen ker­rokseen on rakennettu näyttely ja kolmanteen kahvilan tilat.

Nunna, Sauna ja Kultajalka

Puolustuskäytävät muurin harjalla yhdistävät Nunnan, Saunan ja Kultajalan tornit. Nunna-tornin yläkerroksen ampuma-aukossa on nyt lasi, mutta keskiajalla samasta paikasta on lähtenyt tykinkuulia vihollisten niskaan. Tallinnan torneihin on rakennettu kattoja vasta jälkeenpäin, kun ylimpiä tasanteita ei enää tarvittu laukaisualustoina. Haarniskoihin varustautuneet soturit eivät mahtuneet ahtaisiin portaisiin, vaan heidät hilattiin vinssillä ylös taisteluasemiin. Yhdys­käytävien matalat kulkuaukot kertovat, että keskiajan ihmiset ovat olleet nykyihmisiä lyhyempiä.

Hellemanin torni

Tultaessa Virukatua sisään vanhaan kaupunkiin on pian Viruportin jälkeen oikealla Müürivahe-kadulla kaupunginmuurin kupeessa neuletori. Se on tunnettu perinteisten käsityötuotteiden kauppa­paikka. Kun siinä kohtaa katsoo ylös, voi nähdä Hellemannin tornin, joka on alun perin rakennettu jo 1300-luvulla. Se on eri aikoina palvellut niin asevarastona kuin vankilanakin. Nyt tornin tiloissa on taidegalleria ja kahvila. Tornin kautta pääsee muurin harjalle, jonka tasanteella voi kulkea 200 metriä kaupungin kattojen yläpuolella. Sieltä voi kokea hienon näkymän niin Tallinnan vanhaan kaupunkiin kuin satamankin suuntaan.

comments powered by Disqus