Tukholman saariston helmet

Saltsjöbaden

Tukholma sijaitsee Mälaren-järven ja Itämeren yhtymäkohdassa. Siksipä kaupunki on kesällä parhaimmillaan vesillä ja kauniin vehreässä saaristossa.

Saltsjöbaden

Saltsjöbaden, Saltis, on Itämeren rantaan rajoittuva alue, jonka liikemies Knut A. Wallenberg hankki itselleen 1800-luvun lopulla. Alueesta kehittyi Wallenbergin johdolla yläluokan suosima huvilakaupunki. Wallenberg rakennutti paikalle kylpylän ja hulppean hotellin sekä rautatien yhdistämään 20 kilometriä Tukholmasta kaakkoon sijaitsevan alueen pääkaupungin keskustaan.

Nykyisin alueen ilmettä hallitsevat pieni huvivenesatama, komean linnamainen Grand Hotel Saltsjöbaden ja kaksi puista kylpylärakennusta.

Saltsjöbadens friluftsbad käsittää kaksi kylpylärakennusta – naisille ja miehille on omansa. Rakennusten väliin mahtuu soma pieni hiekkaranta aurinkotuoleineen. Kun miehet ja naiset kylpevät erikseen, auringonotto ja uiminen voi tapahtua myös ilman uima-asua, mikä onkin naisten puolella hyvin suosittua. Pieni kahvila terasseineen tarjoaa juomia ja myös pientä purtavaa esimerkiksi kevyitä lounaita.

Kylpylät ovat avoinna toukokuun puolivälistä syyskuuhun. Pääsymaksu on aikuisilta 70 kr ja lapsilta (7–17 v.) 35 kr.

saltisbadet.se

Saltsjöbaden

Komea, vuonna 1893 valmistunut Hotelli Grand kertoo Wallenbergin halusta luoda Saltsjöbadenista Ruotsin ikioma Riviera. Hotelli rakennettiin ranskalaiseen tyyliin, ja sen arkkitehtuuri on saanut vaikutteensa Monte Carlon kuuluisasta Hotel de Paris’sta. Hotelli ravintoloineen, baareineen, kylpylöineen ja vierasvenesatamineen edustaa yhä edelleen ehdotonta luksusta. Ainoalaatuisen sijaintinsa ja korkean kansainvälisen laatutasonsa vuoksi Hotelli Grandia pidetään yhtenä Ruotsin parhaista ja vetovoimaisimmista hotelleista.

grandsaltsjöbaden.se

Grand-hotellin edustalla toimii Paddle Sports Saltsjöbaden, josta voi vuokrata suppilaudan tai kanootin ja lähteä vaikkapa komean parrakkaan oppaan johdolla pikku retkelle lähivesille. Täältä voi vuokrata myös polkupyörän.

paddlesports.se

Saltis on tuttu myös kaikkien Solsidan-televisiosarjan ystäville. Juuri täällä, rantaa kiertävällä Saltsjöpromenadenilla, Anna ja Mickan työntelevät lastenvaunuja ja Fredde ajelee Segewaylla. Rantaan rajoittuu myös tiilimurskapintainen tenniskenttä, jossa Fredde ja Alex pelailevat ja ruotivat elämän ongelmia.

Miten perille: Saltsjöbanan-juna Slussenilta noin puolessa tunnissa. Paikalle pääsee myös vesitse Waxholmsbolaget aluksella keskustan Strömkajenilta, jolloin aikuisten lippu maksaa noin 79 kruunua.

Fjäderholmarna

Fjäderholmarna on neljästä pikkusaaresta koostuva saariryhmä, joka on osa 1995 perustettua kuninkaallista kaupunkikansallispuistoa (Kungliga nationalstadsparken). Vesibussi vie saarista suurimmalle, Stora Fjäderholmenille, jossa on monenlaista aktiivista toimintaa.

Saaresta onkin kehkeytynyt viehkeä kesäretkikohde. Täällä on useita käsityöläispajoja, muun muassa lasin puhallusta, kankaan painantaa, keramiikkapaja ja hopeasepän paja, ja tuotteita voi ostaa mukaansa. Suklaapuodin kaikki herkut tehdään käsin. Systrarna Degen -kahvilan bravuuri ovat luomujäätelöt ja -sorbetit sekä ihanat leivonnaiset, olutpanimo myy käsityöläisolutta ja savustamossa valmistuu herkullisia katkarapuja mukaan otettaviksi tai ravintolassa nautittaviksi. Saaren sileiltä kallioilta voi myös pulahtaa uimaan. Matka Nybrokajenilta tai Slussenilta Stora Fjäderholmenille kestää noin 20 minuuttia. Alukset kulkevat puolen tunnin välein klo 10 ja 23 välillä toukokuusta syyskuun alkuun (tarkista). Edestakainen lippu maksaa noin 140 kr aikuisilta ja 70 kruunua lapsilta.

fjaderholmarna.se

Rökeriet – ravintola ja savustamo

Kauniit, tummat hirsiseinät kätkevät sisäänsä suuren, mutta tunnelmallisen länsirannikon tyyliä henkivän Rökeriet-ravintolan. Terassit on rakennettu meren päälle, ja suoraan kiinni niissä on laituripaikka 12 pienveneelle. Ravintolan suosituimpia annoksia ovat oman savustamon lohi ja katkaravut, mutta myös silakat, makrilli ja siankylkirivit tekevät hyvin kauppansa. Lapsille voi tilata puolikkaan annoksen puoleen hintaan. Herkulliset savuaromit ovat peräisin leppä-, kataja- ja omenapuupuruista. Paikka on suosittu myös rapujuhlien pitopaikkana. Savustettuja tuotteita voi ostaa pienestä myymälästä myös mukaansa vaikkapa retkievääksi. Ravintola ja savustamo ovat avoinna toukokuun alusta syyskuun alkupuolelle.

rokeriet-fjaderholmarna.se/

Fjäderholmarnas Bryggeri

Kaksi komeaa parrakasta miestä seisoo tiskin takana ja laskee olutta viidestä eri hanasta. He ovat Pelle Ågren ja Andreas Willman, Fjäderhomarnas Bryggeriet -panimo-pubin omistajat. Nykyisissä tiloissaan he ovat kehitelleet omia oluitaan vuodesta 2014.

– Kokeilemme koko ajan uusia reseptejä ja maustamme oluen välillä vähän erikoisemminkin esimerkiksi mustapippurilla, kertoo Pelle Ågren.

Sensoripaneelina toimivat oikeat asiakkaat, jotka maistelevat ja arvioivat reseptien toimivuutta. Vain osaan oluista tehdään pulloetiketti, muut tarjoillaan suoraan hanasta. Tuotanto on noin 50 000 litraa vuodessa.

– Ale-tyyppisen oluen tekeminen kestää noin 4 viikkoa, lageria syntyy 7 viikossa, kertoo Ågren.

Pubi on avoinna vain kesällä, mutta olutta pannaan vuoden ympäri. Tosin joitakin oluita tehdään vain kesäaikaan, kuten raikkaan hedelmäistä 6,0 prosenttista Quatro Staggionia, jonka humalat ovat hyvin miedot.

Istahda pienelle terassille ja tilaa vaikkapa tuopillinen panimon ensimmäistä olutta Monkey Business APAa!

Pubi on auki toukokuusta elokuuhun, mutta oluenmaistajaisia järjestetään tilauksesta ympäri vuoden.

fjaderholmarnasbryggeri.se

Miten perille: Stömma-yhtiön aluksilla Nybrokajenilta (Strandvägen) tai Fjäderholmslinjenillä Slussenilta.

Drottningholm

Drottningholm on Mälaren-järven helmi. Se sijaitsee Ekerön kunnassa, Lovönin saarella, noin 15 kilometriä Tukholmasta länteen. Matka Drottningholmiin halki Tukholman kauniin saariston alkaa Stadshusbron laiturilta Strömman perinteisillä 18. ja 19. vuosisadan vaihteen aluksilla. Matka kestää noin tunnin. Laivalla on voi nauttia lounasta tai päivällistä, mutta tällöin varaus kannattaa tehdä etukäteen. Edestakainen matka maksaa 210 kruunua ja mikäli haluat matkallasi tutustua myös linnaan, on hinta sisäänpääsymaksun kanssa 325 kr (ja kesto 5 tuntia). Laiva Drottningholmista lähtee takaisin keskustaan klo 12, 14 ja 16. Laiturilla kannattaa olla ajoissa, kaunis laivamatka on kesällä erittäin suosittu.

Drottningholmin linna

Ruotsin parhaiten säilynyt kuninkaallinen linna rakennettiin barokkityyliin 1660-luvulla, mutta sitä uudistettiin 1700-luvulla. Tällöin esimerkiksi sisustuksen tyyliin tuli sirompaa ranskalaista rokokoota. Linna ja sen puutarhat ovat Unescon maailmanperintökohde, jossa kävi vuonna 2015 yli 160 000 vierailijaa.

Kuningaspari on asunut linnan eteläisessä siivessä vuodesta 1981. Heidän yksityiskäytössään on myös oma puutarha. Linnaa käytetään edustustilalisuuksissa, ja esimerkiksi viime kesänä linnan kappelissa kastettiin prinssi Carl-Philipin ja prinsessa Sofian esikoispoika, prinssi Aleksander.

Suurin osa linnasta ja sen puistoista on kuitenkin ympäri vuoden avoinna kävijöille.

Jos linnan salossa liehuu lippu, se merkitsee, että kuningas on maassa. Linnan pihalla voi seurata myös vahdinvaihtoseremoniaa päivittäin kello 12.15.

Linnan kahvilassa voi nauttia erinomaisen lounaan, esimerkiksi mainion toast skagenin tai herkullisen annoksen lämminsavustettua lohta lämpimän kvinoa-perunasalaatin kera. Jälkiruuaksi, ilman muuta, vadelmaista Estelle-torttua ja linnan henkilökunnan itse poimimista omenoista valmistettua Äppelmust-mehua. Kahvilan yhteydessä toimii myös matkamuistomyymälä.

Linnan aukioloajat ja pääsymaksut: kungahuset.se/besokkungligaslotten

Puistot ja kiinalainen paviljonki

Drottningholmin linnan puistoista vanhin on 1600-luvun loppupuolella luotu lehmuskujien reunustama barokkipuutarha, joka sijaitsee aivan linnan vieressä. Kuningatar Hedvig Eleanoran puistoa hallitsevat täsmälliset muodot ja symmetrisyys.

Kuningas Kustaa III:n aikana vuonna 1770-luvulla perustettiin lisäksi englantilaisten esikuvien innoittama puutarha barokkipuutarhan pohjoispuolelle. Se koostuu kahdesta lammesta siltoineen ja joutsentaloineen sekä laajoine nurmialueineen. Puutarhassa on antiikkisia marmoripatsaita, joista suurimman osan Kustaa III hankitutti Italiasta.

Kiinalaistyyli oli villinnyt 1700-luvun Euroopan ja niinpä kuningas Adolf Fredrik antoi rakentaa kuningatar Lovisa Ulrikalle tämän 33-vuotissyntymäpäivänä yllätyslahjaksi kiinalaistyylisen paviljongin Drottningholmin puistoon. Paviljongille vie kaunis kastajapuukuja.

Kiinalaisen paviljongin yhteydessä on myös pieni matkamuistomyymälä.

Slottsteater

Oppaamme on pukeutunut 1700-luvun henkeen, kun hän innostuneesti kertoo Slottsteaterin historiasta.

Teatteri rakennettiin 1762. Kuningatar Lovisa Ulrika oli edistysmielinen ja suuri teatterin ystävä, joka vaikutti suuresti teatterin modernisaatioon.

Teatterin katsomo on säilynyt muuttumattomana sen valmistumisesta lähtien. Ja yhä edelleen täällä esitetään oopperaa, teatteria ja balettia. Vuosittain esityksiä on vain noin 30, koska tiloja halutaan suojella kulumiselta. 452-paikkaisessa teatterissa on yhä erikseen kuninkaan ja kuningattaren tuolit. Tiloihin voi tutustua opastetulla kiertokäynnillä, omin päin arvokkaissa tiloissa ei pääse liikkumaan. Lapsille on omia kiertokäyntejä esimerkiksi suosittu spökvandring eli kummituskierros. Aikuiset 100 kr, alle 17-vuotiailta vapaa pääsy. Myös Stockholm-passilla vapaa pääsy.

Slottsteateria hallinnoi oma säätiö ja sillä on myös pienin matkamuistomyymälä.

Miten perille: Stömma-yhtiön aluksilla Stadshusbron-laiturilta aivan kaupungintalon läheltä.

Vesitse saaristoon

Tukholman saaristoon lähtee vesibusseja ja yhteysaluksia useammasta eri paikasta. Saltsjöbadeniin vie Waxholmsbolagetin alus, joka lähtee Strömkajenilta Grand-hotellin edestä. Fjäderholmarna-saarille pääsee Stömma-yhtiön aluksilla, jotka lähtevät Nybrokajenilta (Strandvägen) tai Fjäderholmslinjenillä, joka liikennöi Slussenilta. Drottningholmiin pääsee Stömman laivalla Stadshusbron-laiturilta aivan kaupungintalon viereltä.

fjaderholmslinjen.se

stromma.se

waxholmsbolaget.se

stockholmarchipelago.se

Tukholmaan
comments powered by Disqus