Toisenlainen Gamla stan

Gamla stan

Oletko kyllästynyt Västerlånggatanin tungokseen, kalliisiin hintoihin ja muoviseen matkamuistokrääsään? On ehkä aika tutustua paikkoihin, joissa on aidompi tunnelma.

Tukholman historiallinen keskusta on viralliselta nimeltään Staden mellan broarna – ”kaupunki siltojen välissä” – tai Stadsholmen. Tämän pikku saaren asutuksen juuret ulottuvat ainakin 1200-luvulle, ja sitä käsitellään lukemattomissa romaaneissa, lauluissa ja näytelmissä. 1700-luvulla runoilija Carl Michael Bellman saattoi maata ympärijuovuksissa Österlångatanin katuojassa. Nykyään kävijät ottavat itsestään kuvia Ruotsin ”kansallis trubaduurin” Evert Tau-ben patsaalla Järntorgetilla.

Gamla stanissa asuu noin 3 000 asukasta, joten se on elävä kaupunginosa, ei vain romanttinen ympäristö putiikeille ja ravintoloille. Gamla stan on niin pieni, että siellä on vaikea eksyä. Silti sieltä voi löytyä odottamattomia helmiä – kodikkaita kellarikrouveja, jazz ravintola Stampen, Ruotsin aatelisten kokoontumispaikka Riddarhuset sekä lukemattomia käsityöläisiä ja pienyrittäjiä.

Cultur Bar & Restaurant

Järntorgetilla sijaitsevan ravintolan ruoka saa vaikutteensa Välimeren keittiöstä. Sisätilat ovat siistit ja tunnelma mukava. Iltaisin voi valita lämpimiä ja kylmiä tapaksia, usein myös hiukan erikoisemmista raaka-aineista valmistettuina. Hintataso on hieman tavallista korkeampi, mutta kun valikoimassa on esimerkiksi gotlantilaisesta tryffelistä tehtyä risottoa, ruoka on hintansa arvoista.

Österlånggatan 34, culturbar.se

Stockholms Stadsmission

Stortorgetin laidalla on yksi kaupungin parhaista käytettyjen tavaroiden liikkeistä. Todelliset superlöydöt ovat tosin vähissä hintatason takia, mutta laadukasta posliinia, grafiikkaa, antiikkia ja vastaavaa on paremmat valikoimat kuin kirpputoreilla yleensä. Asiantunteva henkilökunta valitsee keskusvarastosta myyntiin parhaat esineet. Joskus joku merkittäväkin keräilijä saattaa jättää kokoelmansa myytäviksi juuri tämän hyväntekeväisyysyrityksen kautta.

Stortorget, Trångsund 8, stadsmissionen.se

Kalejdoskop

Pieni, viehättävä lelukauppa Stora Nygatanilla on myös aikuisten mieleen. Halpa muovikrääsä loistaa poissaolollaan, sillä liikkeessä panostetaan hieman vanhanaikaisempaan valikoimaan leluja, soittorasioita, juhlatarvikkeita ja kaikkea mahdollista. Tarjolla on myös valmiita, kotona koottavia paperisia malleja, jotka esittävät esimerkiksi lentäviä sikoja tai lohikäärmeitä. Viehättävät ranskalaiset marionettinuket, lastenkirjat ja tietysti myös erimalliset kaleidoskoopit hurmaavat kenet tahansa. 

Stora Nygatan 34, kalejdoskop.se

Wirströms Pub

Älä anna nimen hämätä, Wirströms on oikeasti aito irlantilainen pubi! Henkilö kunta puhuu englantia ja ruoka on brittivaikutteista. Esimerkiksi tukeva irlantilainen aamiainen on tarjolla lounasajasta iltaan. Yläkerran pubi on mukava, mutta kannattaa siirtyä kerrosta alemmas tilaan, jossa on pieniä viihtyisiä kellarihuoneita. Hyvä olutvalikoima, television urheilulähetykset ja useimpina iltoina soitettava mukaansatempaava elävä musiikki takaavat riehakkaan tunnelman.

Stora Nygatan 13, wirstromspub.se

Monicas Design

Jos etsit laadukkaita ruotsalaisia matkamuistoja tai tuliaisia, kannattaa käydä pienessä lahjaputiikissa saksalaista kirkkoa vastapäätä. Sympaattinen putiikinpitäjä esittelee mielellään Ekelundin palttinakutomon värikkäitä liinoja, A. Nordinin moderneja puukenkiä, hyväntuoksuisia saippuoita ja kylpytuotteita, postikortteja, steariinikynttilöitä ja muuta mielenkiintoista. Useimmat asiakkaat tulevat kuitenkin liikkeeseen Lena Linderholmin hurmaavien keramiikkatuotteiden houkuttelemina.

Tyska Brinken 20, monicasdesign.se

Got to Hurry Records

Tämä pieni mutta hyvin varustettu levykauppa sai Lonely Planet -matkaoppaan kirjoittajan puhkeamaan vuolaaseen ylistykseen. Ei mikään ihme: jos 60-luvun ja 70-lu-vun alun musiikki on mielestäsi juuri sitä oikeaa, tätä putiikkia ei kannata jättää väliin. Täältä löydät CD-levyjä, uusia LP-levyjä (joukossa myös todellisia harvinaisuuksia) ja pienen valikoiman käytettyjä LP-levyjä. Asiantunteva omistaja juttelee mielellään kanssasi vaikkapa Wigwamista, Tasavallan Presidentistä ja Frank Zappasta!

Yxsmedsgränd 4

comments powered by Disqus