Tallinnan reuna-alueet yllättävät

Viroa paljon kiertänyt tv-toimittaja Ollijuhani Auvinen antaa vinkkejä mielenkiintoisista kohteista Tallinnan keskusta-alueen ulkopuolelta. Rohkeasti matkaan – bussilla tai omalla autolla.

Lasnamäe, suurta ja mahtavaa

Lasnamäestä puhutaan paljon, mutta harva suomalainen on siellä käynyt. Haasteena voi olla, että reilusti yli puolet Lasnamäen 120 000 asukkaasta puhuu äidinkielenään venäjää. Mutta venäjää puhutaan kaikkialla Tallinnassa eikä turistilla ole hätää, asiakas ei yleensä jää pulaan missään.

Leveiden valtaväylien varrella olevat kerrostalot on jo pääosin restauroitu neuvostoaikaisesta kuosistaan, ja kävelylenkit avaavat virolaista suurkaupungin lähiöelämää kauppakeskuksineen ja baareineen. Vanha kaupunki on tyypillistä keskiaikaista rakennuskulttuuria, Lasnamäe taas 1980-luvun tyypillistä satelliittikaupunki-ideaa. Täällä nukutaan, töissä käydään muualla.

Nõmme, helmi etelässä

Helmi on erityisesti kaupungin­osan tori, jossa tuoreet herkut täyttävät toripöydät. Torilla on myös virolaisten elintarvikkeiden ja käsityötuotteiden erikoismyymälöitä. Kahvilan ulkopöydissä voi tarkkailla elämän­menoa ja yrittää ymmärtää kuulemaansa viron kieltä. 

Nõmmen (= nummi) kaupunginosa on erityisesti vironkielisten ja koulutetun väen suosiossa, asuntojen hintatasokin on muita lähiöitä korkeampi. Torilta voi hyvällä säällä tehdä kävelyretken kreivi Nikolai von Glehnin rakennuttamalle linnalle. Linnan puistossa voi nähdä runsaasti erikoisia kiviveistoksia, joita rikas kreivi rakenteli puistoonsa.

Kopli, puutaloidylliä

Monet pitävät Koplia rähjäisenä ja pelottavana kaupunginosana.­ Jokainen voi itse tehdä arvion bussin ikkunasta alueen remontointi- tai purkutarpeista. Bussin 52 päätepysäkiltä kannattaa suunnata Kaluri-kadulle, siellä on jo kunnostettu osa 1900-luvun alun kaksikerroksisia puutaloja. Tulos on hieno, kaikkea ei kannata purkaa. Alue on nimeltään professorien kylä, koska entisessä telakkayhtiön rakennuksessa on toiminut teknillinen yliopisto ja opettajat asuivat täällä.
Rakennuskulttuurikierroksen jälkeen voikin suunnata baariin bussin (loppuvuodesta raitiovaunujen) päätepysäkin tuntumaan.

facebook.com/Professorite.Kyla.Selts/

Viimsi, Meren kunta

Piritalta pohjoiseen sijaitseva­ niemi on noin 10 kilometrin päässä Tallinnan keskustasta. Pientalovaltainen alue on viehättävä kohde sekä kävelyretkille että tutustumiseen rannikkovirolaisten maailmaan. Rannikkokansan museo on pieni ja hyvä paikka nähdä, millaista kalastajien ja rannikolla asuneiden elämä on ollut. Varsinaisessa museorakennuksessa on myös näyttelytila, jossa esitellään Viimsin neuvostoaikaista kalatalouskolhoosia. Sen valmistamat kalasäilykkeet eivät tosin päätyneet virolaisten pöytiin, vaan ne menivät pääosin Moskovaan ja Leningradiin. Otsikko viittaa myös entisen presidentin Lennart Meren kotiin Viimsissä.

rannarahvamuuseum.ee

Baltian komein tori

Balti jaama turg eli Aseman tori avattiin toukokuussa puolentoista vuoden remontin jälkeen. Aikaisempi neukkunostalgia on pyyhkäisty pois isolla luudalla, raksalta varastettuja porakoneita ja haiskahtavia kalatiskejä on sieltä turha enää hakea. Tilalle on tullut ehkä lähimaidenkin upein, 13 000 neliön kauppahalli- ja torikompleksi.
Vanhojen makasiinien muureille on noussut huikea harjakattojen rykelmä. Niiden alta löytyy kolmen kerroksen verran tavaraa ja palveluita: etnistä katuruokaa, kahviloita, virolaista muotia ja designia, söpöjä pikkuputiikkeja, antiikkia ja tietenkin vihannes-, kala- ja lihatori. Katseltavaa ja ostettavaa riittää tuntikausiksi.

Rautatieaseman ja Telliskivi-keskuksen väliin jäävästä torista tuli kävijämagneetti jo ensiviikkoina. Länsipää on kuin italialainen piazza, terasseilla ja penkeillä istuskellaan ilta-auringossa. Kekseliäästä ja käyttäjäystävällisestä lopputuloksesta vastaa arkkitehtitoimisto Koko, joka on suunnitellut Lentosataman ja monet muut Tallinnan suosikkikohteet.
Aseman tori on arkisin auki seitsemään, viikonloppuisin viiteen, mutta monet liikkeet, baarit sekä alimman kerroksen kuntosali ja ruokakauppa palvelevat pitempään. 

Kopli 1, Tallinna.
​​​​​​​astri.ee

comments powered by Disqus