Tallinna haltuun pyöräillen

Tallinnasta on helppo vuokrata polkupyörä ja tutustua kaupunkiin omassa tahdissaan. Hyvästä palvelustaan tunnettu pyörävuokraamo City Bike Tallinnan vanhassakaupungissa toimittaa polkupyörän sinne minne haluat. Laivalle voit toki ottaa mukaan myös oman pyörän, mutta paikan päältä vuokraaminen on sujuvaa ja edullistakin. Kaikki reitit lähtevät D-terminaalista.

 

Reitti 1: Tallinnan kulttuuripuisto Kadriorg, 7,2 km

1. Rusalkan enkelipatsas

Rusalkan enkelipatsas

Vaikuttava ja uskomattoman kaunis Rusalkan enkelipatsas vuodelta 1902 pakottaa ensimmäiseen pysähdykseen. Kadriorgin rannassa sijaitseva näyttävä patsas on pystytetty panssarilaiva Rusalkan muistoksi. Laiva upposi vuonna 1893 matkalla Helsinkiin, ja sen mukana hukkui 177 merimiestä.

2. Kadriorgin puisto

Japanilainen puutarha, Kadriorgin puisto

Rusalkalta matka jatkuu kastanjapuilla reunustettua puistokäytävää pitkin 295-vuotiaaseen, vehreään Kadriorgin puistoon, jossa silmänruokaa tarjoaa sen uusin nähtävyys, Japanilainen puutarha. Alkukesä on alppiruusujen kukinnan aikaa, ja keskikesällä linnut livertävät kukkameren loistaessa. Jätä pyörä parkkiin, ja kävele kaunista puistoa ristiin rastiin.

3. Kadriogin palatsi

Kadriogin palatsi

Kadriorgin palatsille pääset pyöräillen tai kävellen. Häikäisevä palatsi on Viron taidemuseon ulkotaiteen kokoelmien tyyssija, jossa nähtävää riittää sisällä ja ulkona. Pietari I rakennutti barokkilinnan kesäpalatsikseen vuonna 1718. Et voi välttyä keisarilliselta loisteelta, joka on aistittavissa jo palatsin ovella. Säntillisesti hoidettu puutarha on täynnä kukkia. Nauti!

4. Taidemuseo Kumu

Taidemuseo Kumu

Kulttuurin ja taiteen ystävän ehdoton etappi on suomalaisen Pekka Vapaavuoren suunnittelema Taidemuseo Kumu, joka on Viron kansallisgalleria ja nykytaiteen keskus. Kumu avattiin vuonna 2006 yli 10 vuoden suunnittelu- ja rakennusvaiheen jälkeen. Kumua pidetään modernin arkkitehtuurin mestariteoksena. Varaa siis vierailuun reilusti aikaa, sillä erityisesti kesällä Kumu on huippusuosittu!

www.kumu.ee

5. Pietari Suuren talomuseo

Pietari Suuren talomuseo

Viehättävä, pieni ja valtavan idyllinen Pietari Suuren talomuseo valmistui 1600-luvulla, ja se oli Pietari Suuren koti ennen Kadriorgin linnan valmistumista. Rakennus on sisustettu kultaa ja kimallusta säästelemättä Pietarin ajan tyyliin – ja osa esineistä, kuten pienen pieni sänky, on todella kuulunut Pietari I:lle.

www.linnamuuseum.ee

6. Oivallisia ruokapaikkoja

Kahvila NOP

Nälän yllättäessä Kadriorgin alueelta löytyy monta oivallista ruokapaikkaa. Tarjolla on perinteistä virolaista ruokaa, modernia välimerellistä keittiötä sekä ihania kahviloita. Kokeile vaikkapa herkullista ravintola Kadriorgia, herkkukahvila Gourmet Coffeeta tai luomuun erikoistunutta ja ihanalla luomukaupalla varustettua NOPia.

www.gourmetcoffee.ee

 

Reitti 2: Pirita ja Itä-Tallinna, 11,2 km

1. Laulukenttä

Lauluvaljak

Laulukentällä on aivan erityinen paikka virolaisten sydämissä. Viron laulava vallankumous vuonna 1988 oli massiivinen mielenilmaus itsenäisyyden puolesta. Historian siipien havina on aistittavissa tänäkin päivänä. Laulujuhlat vetävät kentälle joka viides vuosi 30 000 esiintyjää ja 200 000 kuulijaa.

www.lauluvaljak.ee

2. Viron historiallinen museo ja elokuvamuseo

Maarjamäen kartanolla sijaitsevat Viron historiallinen museo ja elokuvamuseo, jonka puistomaiselta pihalta löytyy neuvostoajan mahtimiesten (Lenin, Stalin) unohtuneita patsaita sekä Maarjamäen sotamuistomerkki. Mielenkiintoisessa museossa on nähtävillä Viron tasavallan historia ja virolaista elokuvaa juhlistava elokuvamuseo.

www.ajaloomuuseum.ee

3. Pirita Spa Hotel

Pirita Top Spa Hotel

Moskovan olympialaisvuonna 1980 valmistunut Pirita Spa Hotel on edelleen upea neuvostoajan arkkitehtuurin muistomerkki. Tallinnan suurin kylpylähotelli sijaitsee viiden kilometrin päässä keskustasta, ja sopii hyvin majapaikaksi myös pyöräilijälle. Uiminen, rentoutuminen ja hyvät yöunet ovat paikallaan pitkän pyöräilypäivän jälkeen.

4. Piritan luostari

Piritan luostari

Piritan luostarin raunioissa aika pysähtyy. Lähde seikkailulle luostarin ainutlaatuisiin raunioihin. Luostari toimi paikalla vuodesta 1407, kunnes se tuhoutui Liivinmaan sodissa 1500-luvun lopulla. Kuvauksellinen 35 metriä korkea julkisivu, useat seinät, kellarit ja portaat ovat vielä nähtävissä. Lähellä raunioluostaria toimii vuonna 2001 perustettu uusi Birgittalaisluostari. Muista myös suositut Birgitta-festivaalit.

www.birgitta.ee

5. Piritanjoen laakso

Piritanjoen laaksossa sijaitseva Kasvitieteelinen puutarha on luonnonystävän suosikkikohde. Kasvihuoneissa on yli 2400 kasvilajia tutuista huonekasveista palmuihin ja harvinaisempiin lajeihin. Alkukeväästä kukkivat orkideat, kesällä ovat kauneimmillaan tulppaanit ja ruusut. Taustalla näkyy televisiotorni ja kahvila-ravintola Teletorn, josta on upeat näkymät ympäriinsä.

www.botaanikaaed.ee
www.teletorn.ee

6. Pyöräilyn jälkeen

Piritan uimaranta

Pyöräilyn jälkeen on mahtavaa pulahtaa viilentävään veteen. Piritan uimaranta on Tallinnan ehdottomasti upein ja suosituin. Hellepäivinä rannalla käy päivittäin tuhansia ihmisiä! Jos nälkä uinnin jälkeen yllättää, Piritan pursiseuran ravintola Kalev on loistava valinta. Rannalla sijaitsevan ravintolan ruokalistalta voi nauttia kansainvälisiä klassikoita. Aurinkoinen terassi!

www.jahtklubiresto.ee

 

Reitti 3: Kalamaja ja Kopli, 8,5 km

1. Kalamaja

Kalamaja

Kalamajan alue on Tallinnan trendikkäintä ydintä. Kalatori kokoaa ihmiset yhteen lauantaisin, kun paikallinen kala löytää ostajansa modernissa ympäristössä. Jos haluat sukeltaa Kalamajan neuvostoaikaiseen tunnelmaan, piipahda Balti jaama turg -aseman torilla, joka kaoottisuudestaan huolimatta kiehtoo kummasti.
 

2. Viron Designtalo

Viron designtalo

Eesti Disani Maja – Viron Designtalo on virolaisen designin showroom ja monipuolinen ostopaikka, jonka yhteydessä toimii myös hauskoilla ja eriparisilla huonekaluilla sisustettu kahvila Klaus. Täällä voit hengähtää maistuvan kahvin ja pikkusuolaisen tai makean parissa ja löytää taatusti erikoiset tuliaiset kenelle tahansa. Viron Designtalon omistaa Suomessakin hyvin tunnettu ja suosittu muotisuunnittelija Ivo Nikkolo.

www.estoniandesignhouse.ee

3. Patarein vankila

Patarein vankila

Patarein vankila ja merilinnoitus ei ole herkkähipiäisten kohde. Alun perin linnoitukseksi rakennettu rujo Patarei toimi Tallinnan keskusvankilana vuosina 1909–2004. Vankila on lähestulkoon siinä kunnossa, kuin ennenkin eli siellä voi todella aistia mitä elämä on ollut neuvostovankilassa. Museo on avoinna ainoastaan kesäaikana.

www.patarei.org

4. Merikeskus 

Merikeskus

MERIKESKUS LENTOSATAMA on uskomattoman hieno ja vaikuttava kohde, johon tutustumiseen kannattaa varata aikaa. Merikeskus toimii 1900-luvun alussa rakennetussa vesitasohangaareissa, jotka olivat ensimmäiset tämän suuruusluokan betonikuorirakennukset maailmassa. Englantilaista tekoa oleva sukellusvene Lembit on museon ehdoton vetonaula. Jos nälkä yllättää, Maru-ravintola ulkoterasseineen sopii taukopaikaksi erinomaisesti.

www.lennusadam.eu

5. Olutta ja ruokaa

Erittäin mielenkiintoisesti sisustettu, talvella 2013 avattu pienpanimo-oluisiin erikoistunut Pudel-olutravintola toivottaa erikoisoluiden ystävät sydämellisesti tervetulleeksi. Se onkin sopiva pysähdyspaikka shoppailun lomassa.

City Bike Tallinna

comments powered by Disqus