Saarenmaa ja suvi suloinen

Saarenmaa

Rentoudu ja hemmottele itseäsi kylpylässä, nauti kiireettä kauniista luonnosta, tutustu saaren pientuottajiin tai vietä reipas aktiiviloma.

Viron suurimman saaren tunnelma on leppoisa. Menneen maailman romanttisen hengen voi aistia esimerkiksi saaren pohjoisosissa Anglan tuulimyllyissä, Kuressaaren Piispanlinnassa ja saaren eteläisellä niemellä Sörven majakassa. Myös Kaalin meteoriittikraatteri on suosittu käyntikohde.
Kuressaari on saaren ainoa kaupunki.

Saarenmaa

Saarenmaan kylpylät ovat toinen toistaan mukavampia. Allasosastot ja erilaiset saunat tarjoavat rentoutusta ja monenlaiset kauneushoidot hemmottelua. 

Tilastojen mukaan Saarenmaa on myös Viron aurinkoisin kolkka. Rannat ovat esimerkiksi suositussa Mändjalassa, Kuressaaren lounaispuolella, pitkiä ja hienohiekkaisia, erittäin loivasti syveneviä. Pohjoisen Pangassa taas kohoaa korkea kalkkikivitöyräs. Vesi on pohjoisessa hyvin kirkasta. Saaren kaunis ja vehmas luonto näyttäytyy laidunmaina ja tiheinä sekametsinä. Havupuiden joukossa on runsaasti jaloja lehtipuita esimerkiksi pähkinäpensasta ja tammea. Ei ihme, että villisika- ja kauriskannat ovat täällä elinvoimaisia.

Saarenmaa

Aktiivinen lomailija löytää saarelta paljon kiinnostavaa tekemistä. Täällä voi harrastaa muun muassa golfia, suppausta, leijalautailua, sukeltamista ja metsästystä. Myös erilaisia patikkapolkuja on tarjolla, ja viime kesänä avattiin Hallikivi-seikkailupuisto vaijeri- ja kiipeilyratoineen.

Kiinnostavia käyntikohteita tarjoavat myös sympaattiset pienyrittäjät, jotka vannovat ekologisuuden ja eettisyyden nimeen. Esimerkiksi erinomaista Pöide-olutta valmistava pienpanimo ottaa vastaan vieraita, kunhan siitä sovitaan etukäteen. Samoin käsintehtyjä luomusaippuoita valmistava GoodKaarman tila esittelee mielellään tuotteitaan.

Saarenmaan kesä on täynnä tapahtumia. Kuressaaressa järjestetään muun muassa linnapäivät 8.–10.7. Oopperapäivien näyttämönä toimii komea keskiaikainen piispanlinna 25.–31.7. ja Kuresaaren meripäivät ovat vuorossa 11.–13.8. Alkusyksystä Kuressaari muuttuu ruokaa rakastavan lempikohteeksi, kun Saaremaan ruokafestivaali valloittaa kaupungin 5.–11.9. Supersuosittu katupiknik pidetään 10.9.
saaremaatourism.ee, 
visitsaaremaa.ee, kuressaare.ee

 

Kolme klassikkokohdetta

Saarenmaa, Kaalin lampi
Kaalin lampi on erikoinen geologinen nähtävyys. Säännöllisen pyöreä muoto ja tehdyt tutkimukset vahvistavat, että kyseessä on meteoriitin tekemä kraateri.

Lue lisää Kaalin lammesta

Saarenmaa Kuresaaren piispanlinna
Kuressaaren piispanlinna on Baltian parhaiten säilynyt keskiaikainen linnoitus. Linnassa toimii Saarenmaan museo, jossa on perusnäyttely ja erilaisia vaihtuvia näyttelyitä.

 Lue lisää Kuressaaren piispanlinnasta

Saarenmaa Anglan tuulimylly
Anglan tuulimyllymäki on yksi Saarenmaan symboleista. Mäellä seisoo viisi vanhaa myllyä. Yksi niistä jauhaa edelleen jauhoa, jota voi ostaa mukaan.

Lue lisää Anglan tuulimyllyistä

Lautta Saarenmaalle lähtee Virtsusta, 145 km Tallinnasta lounaaseen. Kesällä lautta kulkee puolen tunnin välein, ja matka Muhun saaren Kuivastun satamaan kestää puolisen tuntia. Muhulta Saaremaalle johtaa kaunis pengertie. Lauttapaikan voi ostaa etukäteen netistä tai suoraan sataman lippuautomaatista.

tuulelaevad.ee

Lue lisää vinkkejä Saarenmaalle:

1. Saaregolf

2. Käsintehtyä saippuaa

3. Pienpanimo-olutta Pöidessä

4. Jurnan tila tarjoaa metsästysmatkoja

5. Suppaa tai sukella Saarenmaalla

6. Saarenmaan parhaat ravintolat

comments powered by Disqus