Pienpanimon olutta Pöidessä

Pienpanimo Saarenmaa

Saarenmaalla, Pöiden kunnassa, Ardlan kylässä, kapean hiekkatien päässä avautuu kauniisti hoidettu pihapiiri, jota asuttavat Koit Kelder ja Kristel Oinberg-Kelder perheineen. Pariskunta muutti Tallinnasta miehen isovanhempien tilalle ajatuksenaan päästä pois ajoittain aivan liian kiireisestä elämänrytmistä. Jotenkin piti kuitenkin leipä tienata ja rohkea pariskunta etsi erilaisia vaihtoehtoja internetistä googlaamalla. Oluen paneminen tuntui työltä, jonka voisi opetella, vaikkei siihen varsinaisesti kolutusta olisikaan.

Maalaistalon piharakennus muuttui siis olutpanimoksi. Välineet saatiin vuonna 2013 osittain EU-rahoituksen turvin. Vuoden verran kokeiltiin erilaisia reseptejä ja mietittiin markkinoita ja toimintamalleja. Kiteytyksenä syntyi tavoite: Hyvää paikallista olutta pullossa.

Välinetoimittajan tuotekoulutuksen avulla löytyi itseäkin miellyttävä tyyli, ja vuoden 2014 huhtikuussa lanseerattiin ruisolut (5,2 %), joka on keveä ja hedelmäinen. Se on erityisesti naisten mieleen, koska sisältää vähän humalaa eikä ole lainkaan katkeraa. Seuraavaksi tuli markkinoille tumma Kaamos, 6,2 prosenttinen olut, joka on myös helppo juoda. Kolmas olut valmistui syksyllä 2015 ja sai nimekseen Kena (5,3 %). Kena merkitsee hyvää, kivaa, mukavaa tai hauskaa – jotakin yleisesti positiivista.

- Mallas tulee meille Saksasta, humalat ympäri maailman. Pullotus tapahtuu itse käsin. Prosessi kestää 4 viikkoa, josta 2. käyminen terästankeissa vie 3 viikkoa, kertoo Kristel.

Tuotanto, 40 000 pulloa vuodessa, toimitetaan pääosin Saarenmaalle, mutta myös Tallinnaan muutamiin ravintoloihin ja pikkumyymälöihin. Hinta on normaalia kovempi 2,5–3 € pullo. Pullon koko on 313 ml ja kuution muotoiseen laatikkoon on pakattu 16 pulloa.

Myyntiä vauhdittavat Saarenmaan hyvä imago ja tuotteiden hyvä markkinointi. Esimerkiksi kaunis vinoon asemoitu etiketti on palkittu Design-palkinnolla.

Paikkaan voi tulla tutustumaan, mutta varaus on tehtävä etukäteen.

poidebeer.com

comments powered by Disqus