Östermalmin helmet

Östermalm

Lyhyen matkan päässä Värtanin satamasta sijaitsee vauras ja hyvinvoiva kaupunginosa. Seuraa vinkkejämme ja löydä omat suosikkisi monipuolisesta Östermalmista.

Tukholman hienointa kaupunginosaa saattoi ennen verrata vanhempaan helmikaulanauhaiseen rouvashenkilöön. Kuten hieno rouva, myös Östermalm oli hyvin käyttäytyvä, perinteikäs ja hiukan tylsä. Onneksi tämä mielikuva on viime aikoina hiukan muuttunut.

Ala-Östermalmilla – siis Östermalmin torin lähettyvillä – voi nykyisin tehdä kävelykierroksen, jonka varrelle mahtuu sekä vanhoja että uusia nähtävyyksiä samoin kuin sekä ruotsalaisia että eksoottisia makuelämyksiä. Valitsimme alueelta muutaman kiinnostavan helmen. Östermalmiin kuuluvat myös esimerkiksi paraatikatu Strandvägen, upea Karlaplan, josta kadut lähtevät tähtimäisesti kuten Pariisissa tai Lärkstaden mahtavine Engelbrekts­kirkkoineen.

Kauppahalli

Oho, mihin Östermalmin tori on kadonnut? Vakituinen torilla kävijä on kyllä vähän ihmeissään, mutta ei hätää. Östermalmin torin kattaa 721 päivän ajan väliaikainen paviljonkirakennus, jossa ovat evakossa kaikki Östermalmin vanhan kauppahallin myymälät ja ravintolat. Vanha kulinaristinen nähtävyys on nimittäin remontissa vuoden 2018 huhtikuuhun asti. Väliaikainen rakennus on siisti ja kutsuva – ja varmasti ainakin yhden käynnin arvoinen.

ostermalmshallen.se
­Östermalmstorg

Oyster Bar

Björn Almbladh on ravintoloitsija, jonka kutsumuksena on opettaa väki syömään ostereita ja juomaan samppanjaa – ja kuuntelemaan David Bowieta! Oyster Barin osteri- ja äyriäisvadit ovat runsaita, ja baarilla on myös oma talon samppanja sekä useita erinomaisia viinejä, joista valita. Seinille on ripustettu taidetta, jolla on yhteys David Bowieen. Hänen musiikkinsa myös soi taustalla. Siistiä ja erilaista! Pöytä kannattaa varata etukäteen ja varautua myös siihen, että paikka ei ole ihan halpa.

oysterbar.se
Storgatan 20

Karla Café

Jos haluat imeä itseesi Östermalmin ilmapiiriä yhdessä ainoassa paikassa, suuntaa askeleet Karla Caféhen, joka on paitsi elegantti myös kansanomainen. Suuressa kahvilassa on reilusti tilaa ja paljon pieniä pöytiä. Vitriinit ovat täynnä toinen toistaan ihanampia pikkuleipiä ja leivonnaisia – ihan sopuhinnoilla. Täällä voi myös ruokailla tai nauttia lasillisen viiniä. Tunnelma on erityisen miellyttävä sunnuntai-iltapäivisin, kun elävä jazz-duo viihdyttää.

karlacafe.se
Karlavägen 71

Gysinge

Oletko innostunut perinne- ja korjausrakentamisesta? Oxenstiernskan kartanokorttelissa Historiallisen museon takana yli 300-vuotiaassa rakennuksessa sijaitsee Gysinge. Se on viehättävä myymälä kaikille niille, jotka haluavat restauroida ja kunnostaa taloaan vanhan ajan yksityiskohdilla. Täältä löytyy vanhoja heloja, paloöljylamppuja, porsliinitavaroita, pellavaöljymaaleja ja paljon muuta. Ravintola La Grande Rue piha-alueella täydentää hienon vaikutelman.

gysinge.com
Storgatan 31

Modernity

Kuvittele itsesi ostoksille hienoon, valoisaan myymälään, joka on kuin pohjoismaisten designklassikoiden museo! Sellainen on Modernity, joka sijaitsee uutta Östermalmshallia vastapäätä. Ja ajattele, että tarvittiin skotti – Andrew Duncanson – jotta tämä skandinaavisten muotoilun ystävien mekka saatiin perustettua. Tarjolla on ainakin Sigvard Bernadotten, Alvar Aallon, Carl Malmstenin, Arne Jacobsenin ja Torun Bülow-Hüben tuotantoa.

modernity.se
Sibyllegatan 6

Tudor Arms

Melkein kaikille englantia puhuville Tukholman-kävijöille suositellaan käyntiä Tudor Arms -pubissa. Se on ”the original British pub” eli perinteinen brittiläinen pubi, joka on perustettu jo vuonna 1969: ahdas, alkuperäinen ja ystävällinen. Täydellinen paikka nauttia pintti olutta liha-munuaispiiraan palanpainikkeeksi. Täällä on aina joku, jonka kanssa keskustella, riippumatta siitä kuinka hyvin tai huonosti pärjäät englannin kielellä.

tudorarms.se
Grevgatan 31

comments powered by Disqus