Ravintola Smakbyn Ahvenanmaalla

​

Smakbyn Ahvenanmaalla on Michael Björklundin perustama 170-paikkainen ravintoja ja pientislaamo, joka sijaitsee Ålands golfklubbenin ja Kastelholman linnan naapurissa. Ravintola tarjoaa reilunkokoisia annoksia pohjoismaiseen tyyliin. Lähellä tuotettu ja luomu on täällä aivan erityisesti kunniassa.

Ruokalistalla on muun muassa Smakbynin iloista possua, jonka lähituottaja Birgitta Eriksson-Poulson ja Evert Poulson Vestergårdsista, Lumparlandista on kasvattanut hyvissä olosuhteissa, tilavissa karsinoissa. Possujen ruokavalioon on Micken mukaan kuulunut paitsi ruuantähteitä myös hiukan käyneitä omenoita – ne saavat possut aivan erityisen iloisiksi. Näin liha maistuu hyvältä, siinä on luonnollinen rasvakerros eikä se sisällä tarpeettomia lisäaineita. 

​

Lähiseudun tuottajat tarjoavatkin usein ravintolalle sesongin mukaisia raaka-aineita, joista Micke sitten rakentaa erikoisannoksia ravintolan päälistan ulkopuolelle "takataskuun". Vakiotuottajia on noin 40.

– Me emme soita, vaan meille soitetaan ja tarjotaan raaka-aineita. Paikallinen mummo saattaa tuoda korillisen erilaisia yrttejä, joista loihditaan erikoisannoksia vaihtuvalle listalle, Micke paljastaa.

Smakbyn on paitsi ravintola myös tislaamo, jossa tehdään hedelmäviinejä ja tislataan erilaisia liköörejä, omenaviinaa ja paikallista rommia. Apelbrand tehdään omenoista ja Kobba libre sokerijuurikkaasta. Puodissa myydään myös muutamien ahvenanmaalaisten tuottajien tuotteita. Tarjolla on maistuvia matkamuistoja, esimerkiksi leipää, tuorepuristettua omenamehua ja omenaviiniä, keramiikkaa ja tietysti Micken keittokirjoja, joihin saa pyydettäessä maestron nimikirjoituksen. Onpa tarjolla myös postimerkki, jossa komeilee Smakbynin isännän kuva.

Mickellä on suuria suunnitelmia tulevaisuuden varalle – kokonainen ”Maistuvien elämysten kylä”. Ideana on tarjota aina jotakin uutta, herkullista ja inspiroivaa. Ensin kokkikoulu, joka erikoistuisi pohjoismaiseen ruokaan. Lisäksi suunnitelmissa on muun muassa teatteri, hotelli ja oma pienpanimo, teurastamo, meijeri, mahdollisesti kalanjalostusta ja hunajantuotantoa. Ideoiden villeimmästä päästä on köysirata läheiselle golfkentälle!

​

Kokonaan maan alla sijaitsee tisleiden kypsytyspaikka. Jyrkkiä kierreportaita alakerran viinikellariin mentäessä Micke menee edellä, että vieraat kompastuessaan eivät satuta itseään, vaan päätyvät keittiömestarin pehmeän habituksen päälle. Alakerrassa on viileää ja hämärää – täällä bordeauxlaisissa tammitynnyreissä kypsytetään yläkerran tislaamon tuotteita. Takaseinällä on rivissä vanhoja peiliovia – yksi Micken intohimoisen keräilyn kohteista. Vankkoja, uniikkeja täysipuisia ovia on kuulemma kertynyt jo noin 300.

Micken suosikkiraaka-ainetta kysyttäessä vastaus tulee kuin apteekin hyllyltä: voi! Tuore, vastakirnuttu voi antaa herkullisen makunsa Micken suosimaan pohjoismaiseen keittiöön. Micken mukaan jokainen voi tehdä tämän tuotteen itse. Kermaa vispataan niin kauan, että hera erottuu rasvasta. Lisätään vähän suolaa ja annetaan rasvan valua siivilässä, ja voilá, meillä on kullankeltainen kimpale voita. Micke kertoo ahvenanmaalaisen maidon olevan myös laktoosi-intolerantikoille sopivaa, sillä sen molekyylirakennetta ei homogenoimalla rikota.

comments powered by Disqus