Lotan lumoissa Pärnussa

Lotta Lotte  Keksijäkylä

Pärnussa rauhallisen metsätien päässä,mäntyjen takana, pilkottaa ryhmä värikkäitä rakennuksia. Pienet kädet irtoavat aikuisten käsistä ja Jussi ja Kerttu ampaisevat juoksuun. Keksijäkylä!

Jussi ja Kerttu ovat 6- ja 4-vuotiaat Virossa asuvat suomalaissisarukset, joiden elämään Keksijäkylä ja sen päähahmo Lotta (viroksi Lotte) ovat kuuluneet aina. Kotona on luettu Keksijäkylästä kertovia kirjoja ja Lotta-elokuvia on katsottu lukemattomia kertoja. Teatterissakin lapset ovat päässeet näkemään unohtumattomia esityksiä Lotan seikkailuista.

Tahkurannassa, aivan Pärnun kupeessa, avattiin Lotan oma teemapuisto Lottemaa loppukesällä 2014. Lottemaa on Keksijäkylä kaikkine rakennuksineen ja hahmoineen. Teemapuisto on yksi Viron merkittävimmistä lapsiperheiden matkailukohteista ja mainio elämys myös suomalaisille Lotan ystäville ja Pärnun-kävijöille. Via Balticaa ajavalle Lottemaa on täsmälleen Tallinnan ja Riian puolivälissä ja kätevästi aivan valtatien varressa.

Lottemaa on avoinna 30.5.–30.8. joka päivä klo 10.00–18.00. lottemaa.ee

Kuka on Lotta? Keksijäkylä ja sen päähahmo Lotta ovat virolaisten Heiki Ernitsin ja Janno Põldman luomus.

Ensimmäinen animaatioelokuva Keksijäkylästä valmistui vuonna 2006. Siitä alkoi menestys, jonka johdosta Lotasta tuli virolaisen lastenkulttuurin keskeisimpiä hahmoja. Lotasta on ilmestynyt lukuisia kirjoja, teatteriesityksiä ja vuonna 2011 toinen täyspitkä elokuva.Lotta-kirjoja on käännetty suomeksi, ja Suomen elokuvateattereissa on nähty suomeksi dubattuna molemmat Lotta-elokuvat.

Murheiden poistamisen torni
Murheiden poistamisen

Jussi ja Kerttu rynnistävät kohti suurta tornia puiden keskellä. Adalbert-jäniksen Murheiden poistamisen torni on tukeva näköalapaikka, jossa voi kokea saman kuin Adalbert itse: kun katselee murheita Tornista näkee koko Lottemaan alueen. Menisikö ensin jänisten taloon vai tutustuisiko leppäkerttu Katrinin jäätelökoneeseen. Vai suuntaisiko suoraan Giovannin talolle katsomaan teatteriesitystä?

Lotta asuu yhdessä äitinsä Annan ja isänsä Oskarin kanssa suuressa puutalossa, jonka ulkoseinillä risteilevät putkiliukumäet. Lotan omassa huoneessa Jussi ja Kerttu uppoutuvat täysillä leikkeihin eivätkä muualle oikein malttaisi lähteäkään. Lotta itse saapuu usein omaan kotiinsa leikkimään pienten ystäviensä kanssa. Oskar-isän nikkarointivaja kotitalon lähellä on täynnä puisia askartelutarvikkeita, joista lapset voivat tehdä vaikka maailman hienoimman keksinnön.

Kylän keskusaukion ympärillä on useita ruokapaikkoja. Lotan äiti Anna on loistava ruuanlaittaja, joten Lottemaalla kävijän ei tarvitse kärsiä murisevasta mahasta. Anna on erikoistunut lettuihin, joten yksi ruokapaikoista tarjoaa sekä makeita että suolaisia räiskäleitä.Kylässä on myös virolaisten suosikkiherkkua, kohukerahkamakeista, myyvä kioski. Jussin ja Kertun lounaan kruunaa hassuja juttuja höpöttävä Adalbert-jänis, joka istahtaa pöytään lasten seuraksi.

Keksijäkylän asukkaat ovat keksijöitä, mutta myös innokkaita urheilijoita. Erityisen innostuneita kyläläiset ovat judosta, johon heidät on tutustuttanut Japanista saapunut Susumu-kärpänen.Urheilun sydän on Keksijäkylän oma stadion, jonka pyöreällä juoksuradalla lapset voivat kokeilla nopeuttaan. Kun oikein onnistaa, stadionille tulee myös Matti-kissa, Keksijäkylän kuuluisa moukarinheittäjä, joka lennähtää välillä moukarissa roikkuen hurjille seikkailuille ympäri maailmaa.

Jänisten talon ovella on vastassa ystävällinen Sophie-jänis, joka päästää Jussin ja Kertun kiipeämään kohti planetaariota. Kierreportaiden päässä odottaa suuri huone, jonka lattialle voi kellahtaa mukaville säkkituoleille. Hämärän huoneen katossa loistaa pian koko linnunrata, ja Klaus-koiran ja Lotan äänet johdattelevat pienet ja isot kuulijat avaruuden salaisuuksiin. Planeetat kiertävät, tähdet loistavat – ja onpa universumiin eksynyt leijailemaan yksi jäätelökonekin! 

comments powered by Disqus