Kortilla taivaalle ja maan alle

Tallinn Card

Niina ja Sami Halonen sekä Taru Raappana ja Tuomas Helenius testasivat Tallinn Cardin kohteita ja käyttöä. Yhden päivän aikana he ehtivät televisiotornin huipulta maanalaisiin käytäviin Toompean alle ja taidemuseo Kumuun Kadriorgiin.

Sami, Niina, Taru ja Tuomas bongailevat tuttuja rakennuksia Tallinnan siluetista.

Piritan televisiotorni

Nelikko pomppaa taksista ja kävelee kohti Tallinnan televisiotornia Piritalla.
Ala-aulassa ihaillaan hetki 2012 uudelleen avatun tornin hauskaa ufovaikutteista designia. Hissi vie meidät sekunneissa pilviin.

Tallinnan televisiotornin näköalatasanne on 170 metrin korkeudessa.


– Hienot systeemit täällä, 3D-teat­terit ja hissinäytöt, kehuu Niina ja päivittää samalla some-kanaviaan, alan tutkija kun on.
Näköalatasanteella odottaa ensimmäinen kutkuttava yllätys. Samea lasiympyrä Tarun jalkojen juuressa kirkastuu yhtäkkiä ja paljastaa maanpinnan 170 metriä alempana.
– HUIIII, apua, Taru loikkaa taaksepäin ja tunnustaa pelkäävänsä korkeita paikkoja. Kukaan muukaan ei kiirehdi lasilevylle seisomaan. 

Televisotorni Tallinna

Sää on tuulinen mutta oppaamme lupaa, että halukkaat pääsevät kävelemään valjaissa kaiteen ulkopuolelle. Vapaaehtoisiksi pakotetut seurueen miespuoliset jäsenet nostavat kätensä, ja opas alkaa kiinnittää valjaita turvakiskoon.
– Mitkä on fiilikset, huutelevat miehet ovensuussa luuraaville puolisoilleen.
– Ei tässä mitään, pikkasen itkettää, heittää Taru, mutta kuiskaa ettei pysty edes katsomaan kun miehet nojaavat reunan yli.
Huulenheitto on lähes tauotonta. Naapureina Vantaalla asuvat pariskunnat ovat reissanneet Tallinnassa aikaisemminkin kimpassa. Samia ja Tuomasta voisi luulla vaikka veljeksiksi.

Toompean bastionien­ eli puolustusallien alla sijaitsevat jyhkeät­ tunnelit ovat kiinnostava läpileikkaus Tallinnan historiaan. 1990-luvulla käytävissä majailivat kodittomat.

Tunneliin Toompean alle

Kaupunkiin palataan hip-hop-bussilla (oikeasti Hop on, hop off -kiertoajelubussi). Vasta perillä Tuomas huomaa, että opastuksen olisi kuullut ostamalla euron kuulokkeet.
Ravintola Spot Vene-kadulla ottaa seurueen vastaan samppanjan kera. Ruoka on niin hyvää, olo niin viihtyisä ja keskustelu nähdystä niin kiih­keää, että lopulta on jo kiire. Spotin oivaan viinikellariin tutustuminen jää toiseen kertaan.

Ravintola Spot
”Ravintola Spotin hirvi oli seurueen mielestä hirveän hyvää.”


Kipitämme mukulakivikatuja kohti Kiek in de Kökin tornia, josta pääsee Toompean alla mutkittelevaan tunneliverkostoon. Retkiä tehdään vain oppaan johdolla. Jykevissä portaissa Sami tarjoaa Niinalle remmikenkiä korkkareiden tilalle, turhaan. Sotilaskäyttöön 1600-luvun lopussa rakennetut tunnelit ovat tarjonneet tallinnalaisille suojaa myöhemminkin: niihin paettiin pommeja, punkkarit välttelivät maan alla miliisiä, 1990-luvulla käytävissä majailivat kodittomat.
Kuvasarja Tallinnan pommituksista 1944 vetää kaikki hiljaisiksi.
– Taas historia oli vaikuttavinta, just tuollainen mitä ei ole ennen tiennyt, miettii Niina.
Tunnelin päässä Vapauden­aukiolla vastaan iskee kaatosade ja Kumuun päätetään siirtyä suosiolla taksilla. Ratikasta olisi liikaa kävelymatkaa. Tarua vähän harmittaa, julkinen liikenne Tallinn Cardilla uhkaa jäädä kokematta.

Taidemuseo Kumu
Villu Jaanisoon kokoamassa veistosgalleriassa Sami, Tuomas, Niina ja Taru asettuivat kuvaan virolaisten kuuluisuuksien joukkoon.

Kumuilua Kadriorgissa

Kymmenen vuotta sitten Kadriorgin puiston reunaan kohonnut taidemuseo Kumu on virolaisille suuri ylpeydenaihe, jonne on koottu taidetta 1700-luvulta nykypäivään.
– Totta puhuen tämä on elämäni eka kerta taidemuseossa, paljastaa Tuomas astellessaan Pekka Vapaavuoren piirtämän rakennuksen kiasmamaista luiskaa ylös.
Kaikkea ei ehtisi nähdä millään, joten kohteiksi valitaan virolainen hyperrealismi sekä neuvostotaiteen sali. Taiteen edessä välillä nauretaan ja välillä mietitään. Kännykkäkuvia päivitetään instagramiin. Taru haluaa tsekata vielä viidennen kerroksen nykytaiteen näyttelyn, nimenomaan siksi ettei ole siitä koskaan tykännyt. Eikä ole ihan varma paranivatko pisteet kierroksen jälkeen.
– Mulla tämä kyllä sytytti kipinän, voisin tulla uudestaan paremmalla ajalla, Niina vakuuttaa.
– Parin vuoden päästä ehkä, epäilee kuitenkin Tuomas.

Kadriorgissa ihaillaan upeaa barokki-puutarhaa.


Puiston läpi kaupunkia kohti kävellessään pariskunnat ehtivät vielä ihailla Kadriorgin palatsin upeaa barokkipuutarhaa. Pikkulasten äitinä Niina bongaa lisäksi leikkipuiston ja Miiamillan lastenmuseon.
Kaikkien mielestä Tallinn Card on ehdoton ja haukkuu hintansa – kortilla pääsee yli 40 kohteeseen, museoihin ja retkille, sillä voi liikkua ilmaiseksi julkisilla ja saada alennuksia ravintoloissa ja ostoksilla.

Varaa matka Tallinnaan
comments powered by Disqus