Konvehteja, kaahausta ja koristeita

Chocokoo

Mistä on äidin ja tyttären Tallinnan-matka tehty? No vaikkapa suklaatyöpajasta, karting­radalla kurvailusta ja joulukoristeiden väsäämisestä.

Miljan ja Hetan yhden yön Tallinnan-reissun tavoitteena oli elämyksellinen irrottautuminen arjesta. Perjantaiaamuna pikalaivalla Tallinnaan, lauantaina takaisin – vuorokauteen mahtui yllättävän paljon hauskaa ja aktiivista toimintaa.
Tallinnan tarjonnasta haluttiin myös löytää uusia puolia. Toisaalta tekeminen oli suunniteltu vuodenaika huomioon ottaen. Emma Leppermannin tekstiilityöpajassa syntyi kaunis jouluinen mobile ja Chokokoon suklaakonvehtikurssilta liikeni pari rasiaa herkkuja joulukassiin. Ihan varmaa tosin ei ole, että ne säilyvät siellä aattoon asti.

Äidillä ja tyttärellä oli kivaa kaikkialla. Adrenaalinhuuruinen hetki kartinghallissa tyhjensi pään täydellisesti. Huumorintajuisina ja uteliaina kumpikaan ei arastellut uuden edessä.
– Kartingiin ihastuin hurjasti, tunnustaa Milja.
Suklaapuoti taisi kuitenkin olla molemmille nautinnollisin kokemus. Viiniasiantuntijana Heta arvostaa hienoja aromeja, ja Chokokoo tarjosi niitä runsain mitoin. Sinne molemmat olisivat heti valmiita lähtemään uudelleen.
– Suklaapaja sopisi loistavasti esimerkiksi polttariporukoille, Heta miettii.

Mutta palataanpa ajassa hieman taaksepäin, aamuun.

Chocokoo

Sormet suklaassa

Pienen puutalon katutasosta Telliskivi-kadulla löytyy todellinen herkkujen pesä – suklaastudio Chokokoo. Se syntyi, kun Kristel Lankots antoi 15 vuoden työuran jälkeen periksi intohimolleen. Heta ja Milja syttyvät heti näh­tyään Chokokoon konvehtivitriinin. Kysymyksiä sataa, ja Kristel näyttää kuvia Costa Ricasta, josta hän ostaa suklaan raaka-aineen. Kaakao­palot hehkuvat kaikissa sateenkaaren väreissä.

Chocokoo Tallinna

Chokokoon keittiö on pieni, mutta eipä suklaantekoon juuri muuta tarvita kuin jääkaappi ja mikroaaltouuni. Kristel sekoittaa kaakaomassaan kermaa ja lämmittää seoksen mikrossa. Milja ja Heta lisäävät kulhoihinsa matchateetä ja muita mausteita ja vatkaavat massan kiiltäväksi, minkä jälkeen Kristel levittää suklaan lastalla marmoripöydälle. Seosta jäähdytetään lisäksi hetki pakastimessa.
– Olen niin huono leipomaan, etten­ osaa tehdä piirakkaa edes valmistaikinasta, valittaa Milja, mutta pyörittelee epäilyttävän nopeasti tasakokoisia pallosia.
– Kyllä kotikeittiö olisi nyt tosi sekaisin, Heta komppaa dipatessaan palloja kuumaan kaakaoon.
Edessä on vielä hauskin vaihe, koristelu. Kipoissa on muun muassa­ seesaminsiemeniä, kuivuneita terälehtiä, sokerihelmiä – ja rajana vain mielikuvitus.
– Tää on mun punk-siili, esittelee Heta mantelilastuisen, ärhäkän­näköisen otuksen.
Kristel vinkkaa lopuksi, että konvehdit kannattaa säilyttää huoneenlämmössä. Jääkaapissa suklaa alkaa nimittäin hikoilla.

Mitä tapahtui, kun Miljalle ja Hetalle annettiin tehtäväksi valmistaa suklaakonvehteja? Katso video tästä » 

Telliskivi 33, Tallinn.
facebook.com/Chocokoo

Hobikart Tallinna

Vauhdin hurmaa

Tuntia myöhemmin äiti ja tytär löytävät itsensä Triobetin kartingkeskuksen pukuhuoneesta. Milja ja Heta sovittelevat kypärää kutreilleen ja vetävät päälleen ajohaalarin. Vähän jännittää, kerta kun on ensimmäinen. Hallin nurkassa on rivi ruohonleikkurin ja mäkiauton risteytykseltä näyttäviä ajoneuvoja.
– Ratavalojen välkkyminen tarkoittaa, että on pysähdyttävä, jotain on sattunut. Autoilla ei saa törmäillä. Jarru on vasemmalla, kaasu oikealla. Kun heilutan lippua, alkaa viimeinen kierros, ohjeistaa keskusta pyörittävä Arnold Metsis.

Hobikart Tallinna


Näillä eväillä Milja ja Heta sulloutuvat miniferrareihin. Ensimmäinen vuoro on vähän varovaista ajotuntuman opettelua. Kierros kierrokselta vauhti kuitenkin kiihtyy, ja kahdeksan minuuttia hujahtaa ohi yllättävän nopeasti.
– Ei tämä suklaata voita, väittää Heta kuitenkin autosta kömpiessään.
Miljan mielestä täydellä suklaamahalla ei ylipäätään pitäisi harrastaa mitään näin fyysistä.
Toinen vuoro parantaa kierrosaikoja­ huikeasti. Heta löytää sisäisen rallikuskiutensa ja vääntää rattia tosissaan kumit vinkuen. Loppukaarteessa Heta nostaa peukalon pystyyn.
– Tajusin, ettei haittaa vaikka kuuluu kitinää ja auto heiluu, hehkuttaa Heta.

Milja taas sanoo ajaneensa henkensä edestä, ettei tytär saisi häntä kierroksella kiinni. Molempien mielestä karting yllätti hauskuudellaan. Testosteronin ja bensiinin haju jäävät halliin leijumaan, kun ladyt poistuvat hapekkaaseen ulkoilmaan.

Milja, Heta ja kartingautot vauhdissa. Katso lisää tunnelmia videolta » 

hobikart.ee

Emmalepperman Tallinna

Neula kädessä

Iltapäivällä Milja ja Heta pujahtavat Mestarien pihalle. Vanhankaupungin idyllisin sokkelo kätkee joukon käsityöläisten puoteja ja romanttisen kahvilan. Tekstiilitaiteilija Liisa Kallam on toinen Emma Leppermannin tekstiilistudion perustajista ja selittää miksi studiolla on luumulajikkeen nimi.
– Se vain kuulosti niin hyvältä!

Pieni myymälä on täynnä kaunista virolaista designia. Hetkessä Milja on ostanut itselleen tyylikkäät korvakorut. Pöydällä on kasa huovutettua villanauhaa, erilaisia helmiä ja kuivattuja katajan- ja aronianmarjoja. Askartelu voi alkaa. Tarkoitus on taivutella nauhasta kuusenmuotoisia koristeita.
– Ei tästä nyt tule mitään, mun harittaa nää silmät, manailee Heta yrittäessään ujuttaa lankaa neulansilmään.

Emmaleppermann

Milja laittaa suosiolla lukulasit päähän. Tunnelma on keskittynyt kuin kansakoulun käsityöluokassa. Liisa ohjaa ja opastaa, ja pikku hiljaa nauhoista ja helmistä alkaa muodostua kauniita koristeita. Heta purkaa epäsymmetriseltä näyttävän pätkän ja sanoo ryhtyvänsä improvisoimaan. Milja saa ensimmäisen kuusensa valmiiksi ja tuulettaa.
– Musta tulee käsityöläinen!
– Ja mun pitää olla ton huitojan vieressä, naljailee Heta.

Kun tekniikka on hallussa, seuraavan tekeminen vie vain hetken. Punaiset koristekuuset sidotaan puutikkuun kauniiksi mobileksi. Milja arvelee, että olisi ehkä kuitenkin mieluummin kokeillut korvarenkaiden tekemistä. Nyt ne tuli ostettua.

emmaleppermann.ee, Vene 6

Lisää elämyksiä

Elämysgolfia viidakossa. City Jungle -elämys­golfia pelataan 15 erikoistehostein varustetulla minigolf­radalla.
Vabaduse väljak 9.  elamusgolf.eu

Kokkikursseja ja maistajaisia. Köök järjestää ennakkotilauksesta tapahtumia seurueille. Kokkauskurssien lisäksi tarjolla on viin­in­-, oluen- ja herkkujen mais­ta­jaisia.
Pikk tänav 42. kokakool.eu

Marsipaanin­maalausta. Suklaa- ja konvehtivalmistaja Kalev järjestää työpajoja marsipaaninmaalauksessa Rotermannin korttelissa.
Roseni 7. Kalev.eu

comments powered by Disqus