Käsitöitä Södermalmissa

Södermalmissa asuu taiteilijoita, boheemeja ja hipstereitä; mutta myös monia käsityön taitajia, joiden luona voi vierailla.

Kinuskikahvila

Vanhanajan kinuskikahvila

Pärlans Konfektyr valloittaa 1930-luvun konseptillaan -kahvilan perustaneet tytöt ovat nimittäin ihastuneet swing-tanssiin. – Kermatoffee oli 30-luvulla suosittua, joten valitsimme toimintamme lähtökohdaksi erimakuiset toffeet, Klara Ejemyr kertoo. Aikakaudelle tyypillisiin asuihin pukeutuneet henkilöt työskentelevät perinteisen toffeen valmistuksen parissa. Kahvila on pieni ja kauniisti sisustettu. Swing-musiikki saa kävijän hyvälle tuulelle. – Meidän ei ole tarvinnut mainostaa, koska asiakkaat suosittelevat meitä ystävilleen joka tapauksessa, kertoo Miriam Parkman. Etenkin japanilaiset ja amerikkalaiset turistit näyttävät löytäneen paikan. Kahvia ja teetä tarjoillaan pienistä kannuista. Omistajat ovat myös julkaisseet keittokirjan ”Kolor, jazz och bakverk”, jossa naisille neuvotaan muun muassa, kuinka vanhanajan kampaus loihditaan. Tänne on päästävä pian uudestaan!

Pärlans konfektyr, Nytorgsgatan38. Metroasema Medborgarplatsen.

Avoinna ma–pe 11–18, la 11–17 su 12–16.

www.parlanskonfektyr.se

Antiikin kuviot jälleen tapetilla

Tapetti

Punainen 1700-luvun talo sijaitsee Långholmens Wärdshus -kievarin vieressä. Talossa toimii Handtryckta Tapeter ja Mats Qwarfordt, yksi harvoista Euroopassa, joka edelleen osaa painaa tapetteja käsin. Hänen työpajansa on täynnä tapetteja kolmensadan viime vuoden ajalta. – Pidän vanhoista suomalaisista tapeteista, koska ne eivät ole niin hillittyjä kuin ruotsalaiset, Qwarfordt toteaa ja esittelee kauniita suomalaisia kuvioita. Hänellä onkin paljon asiakkaita Suomessa. Jos haluaa vaikka remontoida vanhan huoneen kaikkien taiteen sääntöjen mukaan, Qwarfordtille voi lähettää kuvan huoneesta tai vanhoista tapetinpaloista. Hän ehdottaa sopivaa kuviota tai luo erivärisiä tapetteja uudelleen vanhojen kuvioiden pohjalta. Käsityö on aikaavievää, joten tapettirullien hinnat ovat alkaen 1 500 kruunua.

Handtryckta Tapeter, Knaperstavägen 7 A. Metroasema Hornstull, josta 1 km kävelymatka Långholmenille.

Avoinna arkisin. www.handtrycktatapeter.se

Tyylitietoisen tupsutaivas

Nyörinpunonta

– Ruotsalaiset ovat toisinaan tylsiä, mutta suomalaiset asiakkaat osaavat edelleen ommella, ja he uskaltavat panna tuulemaan, puuskahtaa Johan Johansson Folckers-nyörinpunontaliikkeestä. Pikkuinen liike, jonka juuret ulottuvat vuoteen 1890, on verhoilijoiden, sisustajien ja ompelutaitoisten taivas. Mistä muualta voi ostaa käsintehtyjä kunniamerkkija huonekalunauhoja, kulta- tai hopeakaluunoita ja punottuja nyörejä, joista monet on valmistettu käsin satoja vuosia sitten? – Ugandan hallitus tilasi joku aika sitten kunniamerkkinauhoja, ja suomalaisina asiakkainamme on verhoilijoita, eduskunta, linnoja ja museoita. Lavastajat, Nobel-säätiö ja Ruotsin hovi käyvät myös meillä ostoksilla, kertoo Johansson. Ylellisimmät ja suurimmat tupsut saattavat maksaa tuhansia kruunuja, mutta liikkeestä voi löytää myös upeita pieniä 25 kruunulla.

Södermalms Snörmakerier Folckers, Hornsgatan 52. Metroasema Mariatorget.

Avoinna arkisin 11–18, la 12–15.

Valoisaa puuhaa

Kynttilävalimo

Kiinnostaisiko sinua vierailla paikassa, jossa on kahvia, hyvää ruokaa ja mukavaa tekemistä? Sellainen löytyy Sofiankirkon läheltä. STHLM Ljusstöperi -kynttilävalimon omistaa iloinen Mimmi Forss, joka huolehtii, että kahvi on aina tuoretta ja steariiniastia lämmin. Mukaan voi ostaa myös upeita taottuja kynttilänjalkoja ja tietenkin kauniita käsinvalettuja kynttilöitä. – Valimoon voi tulla kahville, nauttimaan kotitekoisesta ruoasta tai ihan vaan rentoutumaan sekä valamaan kynttilöitä, kertoo Forss. Jos haluat valaa kynttilöitä oikein kunnolla, voit varata ajan etukäteen 3,5 tunniksi. Tänä aikana valmistuu yksi iso haarakynttilä ja 30 antiikkikynttilää. 

STHLM Ljusstöperi, Bondegatan 81. Metroasema Medborgarplatsen, josta 1,7 km kävelymatka.

Avoinna arkisin 9–18, la 10–16.

www.sthlmljusstoperi.se

comments powered by Disqus