Etelä-Viron helmi

Huippu-urheilijoiden harjoittelupaikkana tunnetun Otepään ystävällisessä ja luonnonkauniissa ympäristössä viihtyy myös tavallinen matkailija.

Paikallisopas Elina Aro, mikä Otepäässä viehättää matkailijoita?  
– Muuhun Viroon verrattuna Otepää on maastollisesti todella poikkeava. Suomalaiset tuntevat pinnanmuodoiltaan tasaisen ”pannukakku-Viron”, mutta Otepään alueesta on jääkauden aikana muodostunut kauniisti kumpuileva. Otepääläiset ihmiset ovat kivoja, välittömiä ja avuliaita. He ovat aidosti kiinnostuneita kaikista ulkopuolisita ihmisistä. Otepäähän muodostui jo 1960-luvulla sellainen ilmapiiri, että vieraista huolehditaan.

Hiihtoladut ovat hienoja ja Tehvandin hiihtokeskus on erittäin toimiva paikka. Miten paljon eri tasoisia reittejä Otepäästä löytyy erilaisille kuntoilijoille?
– Tehvandi on tätä nykyä mielettömän iso kokonaisuus. Sinne rakennettiin vuonna 2010 uusi stadion, joka palvelee liikkujia sekä kesällä että talvella. Talvella latuja riittää monta sataa kilometriä. Otepää on Virossa ainoa paikka, josta hiihtäjille löytyy kunnon korkeuseroja. Kesällä rullaluistelijat voivat luistella yli kymmenen kilometrin pituista reittiä.

Otepäässä on käytössä kunnon lumitykit. Miten pitkäksi hiihtokausi saadaan niiden avulla venytettyä?
– Parhaimmillaan Otepäässä on päästy hiihtämään jo lokakuussa. Talvi on muutenkin kylmempi kuin muualla Virossa, koska paikka sijaitsee hautavajoamalaakson päässä. Lisäksi lunta säilytetään sahajauhokasojen alla. Lunta riittää ainakin maaliskuun loppuun ellei huhtikuullekin.

Millainen Otepää on koko perheen kohteena?
– Luonnossa liikkuville lapsiperheille Otepää on unelmapaikka. Läheisen Pühajärven ympäristössä on paljon nähtävää. Liikennejärjestelyihin on panostettu tosi paljon, mikä tuo turvallisuutta lapsille. Majoitustiloissa lapsiperheet on otettu huomioon hyvin. Ravintoloiden ruokalistoilla on lapsille muitakin vaihtoehtoja kuin nauravia nakkeja ja ranskalaisia. Otepäässä ei ole isoja kauppakeskuksia, vaan pienempiä putiikkeja, jotka ovat sopivia lasten mitoille. Bernhardin kylpylähotellissa on hieno vesilabyrintti, jossa lapset viihtyvät varmasti. Otepäästä on kätevää tehdä kivoja puolen päivän matkoja esimerkiksi Pokumaahan, lentokonemuseoon tai Tarton leikkikalumuseoon. Myös Viron lapsiystävällisimmäksi museoksi valittu Viron maantiemuseo on vain noin 30 kilometrin päässä.

Mitä tarjottavaa Otepäällä on senioreille?
– He voivat asua esimerkiksi Pühajärven kylpylähotellissa, Pühajärve Spa & Holiday Resortissa, ja nauttia siellä hoidoista. Huoneistohotelli GMP Clubhotel sijaitsee muutaman sadan metrin päässä. Sieltä saa loistavaa ruokaa. Pühajärven ympäristön luonto rauhoittaa mieltä. Maasto on sen verran helppokulkuista, että siellä pystyy liikkumaan myös rollaattorilla tai sauvoilla.

Millaiset kulkuyhteydet Tallinnasta on Otepäähän?
– Junalla tai bussilla pääsee kätevästi. Tallinnasta Tartoon menee päivittäin toistakymmentä bussivuoroa. Tartosta taas kulkee seitsemän vuoroa päivässä Otepäähän, eikä matka maksa kuin kolme euroa. Omalla autolla matkaan kuluu kolmisen tuntia.

Millainen kohde Otepää on kylpylämatkailijalle, Pühajärven kylpylän Külliki Pikk?
– Jokaiselle löytyy jotakin. Meiltä saa perinteisiä terveyshoitoja ja uudempia wellness-hoitoja. Moni ottaa meillä pelkän aamiaismajoituksen ja sitten lisää siihen hoitoja oman mielen mukaan. Otepäässä pääsee kunnolla irti kaupunkimelusta. Täällä ollaan kunnolla maalla ja elämänmeno on rauhallista. Täällä pääsee liikkumaan rauhassa luonnossa ja Tallinnaankin on vain kolmen tunnin ajomatka. Majoitustiloja on runsaasti. Otepäässä asuu 2 000 ihmistä, mutta vuodepaikkoja erilaisissa majoituskohteissa on seudulla 2 500.

Millaisia mahdollisuuksia Otepäässä on golfin harrastajalle, Otepää Golfin Kristi Laur?
– Maaliskuussa järjestetään perinteinen Winter Golf, joka on tosi hauska tapahtuma. Siihen kuuluu kisan lisäksi muutakin ajanvietettä ja oheisohjelmaa. Kesällä suosittu tapahtuma on juhannusgolf. Otepää Golfiin on helppo tulla lasten kanssa, koska meillä on järjestetty hyvä lastenhoito ja leikkitupa. Isokokoisessa ja hienossa klubirakennuksessa on terassi, grillikatos ja mainiot ravintolapalvelut. Vierailija saa käyttöönsä pukuhuo-neet, saunat ja golfsimulaattorin. Kenttä on maastoltaan vaihteleva ja pelaajille mielenkiintoinen. 

comments powered by Disqus