Autoseikkailu alkaa mereltä

Autoseikkailu alkaa mereltä

Hyppää autoon ja matkusta Ruotsiin. Auton saat kätevästi laivaan ja lomareissu alkaa jo merellä rennoissa merkeissä.

Ruotsi on paljon muutakin kuin pääkaupunki Tukholma. Suomalaisille tutusta kaupungista pääsee Essingeleden E4 ja E20 -teitä moniin mielenkiintoisiin kohteisiin. Ruotsin Eurooppatiet, kansalliset valtatiet ja maakunnista toiseen johtavat tiet ovat hyvässä kunnossa.

– Ruotsissa omalla autolla liikkuminen on helppoa ja turvallista. Pienellä ennakkosuunnittelulla saa autolomasta kaiken irti. Kulttuuria, nähtävyyksiä, ostoksia ja hyvää ruokaa – Ruotsi on todella monipuolinen ja lapsiystävällinen matkailumaa, Susanna Suokonautio-Hynninen Autoliitosta sanoo.

Ruotsi onkin kuulunut jo vuosia suomalaisten automatkailijoiden suosikkikohteisiin.

– Automatkailutottumuksissa ei ole vuosien varrella tapahtunut suuria muutoksia. Esimerkiksi vuonna 2014 Ruotsiin autoiltiin paljon: jopa 44% automatkailututkimukseen osallistuneista kävi Ruotsissa automatkansa aikana, Susanna Suokonautio-Hynninen sanoo.

Lapset rakastavat laivamatkoja. Jännää puuhaa riittää kaikenikäisille.
Lapset rakastavat laivamatkoja. Jännää puuhaa riittää kaikenikäisille.

Mukavasti laivalla perheen kanssa

Automatka alkaa jo laivalla. Auto ajetaan laivaan ja kaikki tarvittava kulkee mukana. Lennoilta tuttuja painorajoituksia matkatavaran suhteen ole.

– Autolla matkatessa ei tarvitse miettiä laukkujen määrää eikä kantamista. Kun oma auto on mukana laivassa, autossa kulkee suurempikin tavaramäärä harrastusvälineistä paluumatkan tuliaisiin. Automatkan laivaosuutta varten kannattaa mukaan pakata pienempi laukku, jossa on laivayöpymisen ajaksi tarvittavat tavarat. Lapsille on hyvä ottaa mukaan matkakohteessa liikkumista varten esimerkiksi potkulaudat, niin perillä voi tehdä pidempiäkin retkiä koko perheen voimin, Tallink Siljan tuotepäällikkö Henna Ollila vinkkaa.

Ihastuttavat Muumi-hytit ovat etenkin lapsiperheiden mieleen.
Ihastuttavat Muumi-hytit ovat etenkin lapsiperheiden mieleen.

Silja Serenaden ja Silja Symphonyn hyttejä uudistetaan parhaillaan. Mittava hyttiuudistus alkoi vuonna 2015 ja jatkuu vuoden 2018 loppuun.

– Parhaillaan uusitaan yhteensä 1700 Promenade- ja A-hyttiä. Lisäksi molemmille laivoille on tehty ihastuttavia Muumi-perhehyttejä, jotka ovat varattavissa vähintään 2 aikuiselle ja 1 lapselle (enintään 6 henkeä, joista vähintään 1 on lapsi). Myös ylemmät hyttiluokat kuten DeLuxe- ja Commodore-hytit ovat uudistuneet, Henna Ollila sanoo.

Astrid Lindgren Värld on yksi Ruotsin suosikkikohteista.
Astrid Lindgren Värld on yksi Ruotsin suosikkikohteista.

5 x Kohdevinkkejä Ruotsin automatkalle

Tallink Siljan tuotepäällikkö Henna Ollila kokosi parhaat vinkit Ruotsin autolomalle. Lähde ajelemaan Tukholmasta E4:sta etelään, niin löydät mahtavia kohteita ja nähtävyyksiä.

1. Tom Tits Experiment on koko perheen kiehtova tutkimusmaailma Södertäljessä noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tukholman keskustasta. Tarjolla on runsaasti mielenkiintoista koettavaa muun muassa tieteen, teknologian, fysiikan, biologian ja illuusioiden maailmasta. Keskuksen pihalla on jännittävä tutkimuspuisto, joka on avoinna touko–syyskuussa. Tiedekeskuksessa on myös lounasravintola ja kahvila. Osoite: Storgatan 33, Södertälje

2. Södertaljessa sijaitseva ulkomuseo, Torekällberget on ihanteellinen vierailupaikka koko perheelle. Museoalueella voi ulkoilla ja pitää ”fikapausin” eli kahvitauon ruotsalaiseen tapaan. Osoite: Torekällberget, Södertälje

3. Astrid Lindgrens Värld sijaitsee Vimmerbyssä vajaan kolmensadan kilometrin päässä Tukholmasta. Teemapuistossa on monta eri satumaailmaa. Tapaa mm. Peppi Pitkätossu ja Vaahteramäen Eemeli. Uutuutena puistossa on Veljeni Leijonamielen oma maailma. Osoite: Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

4. Villin lännen teemapuisto High Chaparral on valittu monta kertaa Ruotsin parhaaksi! Koko perhe voi osallistua eri aktiviteetteihin, kuten kullanhuuhdontaan, talonrakennukseen tai höyryjunamatkaan. Puistossa on myös oikea biisoni ja muita kiinnostavia eläimiä. Osoite: High Chaparral, Hillerstrorp |

5. Grenna Polkagriskokeri sijaitsee Grännan idyllisessä pikkukaupungissa. Perinteisen makeistangon valmistaminen ja tottakai myös maistaminen onnistuvat Grännassa. Osoite: Brahegatan 39, Gränna

Katso kohteiden sijainnit artikkelin lopussa olevasta kartasta!

High Chaparral on valittu monta kertaa Ruotsin parhaaksi!
High Chaparral on valittu monta kertaa Ruotsin parhaaksi!

Mitä automatkaan tarvitaan?

Varaa autopaikka helposti laivamatkan varauksen yhteydessä. Pohjoismaiden kansalaiselta ei vaadita Ruotsiin matkustettaessa passia eikä vihreää korttia. Suomalainen ajokortti riittää todistamaan ajo-oikeuden.

Eurooppalainen sairaanhoitokortti kannattaa ottaa mukaan. Myös kaikenkattava matka- ja autovakuutus on tarpeen. Auton alkuperäinen rekisteröintitodistus on oltava mukana.

Varaa matka Tukholmaan

Ruotsin tiet – faktaa:

  • Ruotsissa on hyväkuntoisia yleisiä valtion ylläpitämiä teitä: 140 000 km (sisältäen kunnalliset kadut ja tiet) ja yksityisiä valtion tukemia teitä 76 300 km.
  • Lisäksi on paljon pieniä yksityisteitä (Enskild väg), jotka ovat yleensä kaikkien käytettävissä. 

  • Moottoriteitä on 2050 km ja losseja 37.
  • Keskikaistat helpottavat liikenteen sujuvuutta.
  • Viitoitus on samankaltainen kuin Suomessa, mutta yksityistien opasteessa on aina esimerkiksi kylän nimi.
  • Ruotsissa on yleisillä teillä käytössä infrastruktuurimaksut (Infrastrukturavgifter) ja ruuhkamaksut, arkisin (Trängselskatter). Heinäkuussa ei peritä ruuhkamaksuja.

Lue lisää maksuista

Automatka alkaa laivalta. Suunnittele oma autolomasi! 

Katso kohdevinkkien sijainti kartalta
Katso kohdevinkkien sijainti kartalta
comments powered by Disqus