Autolla etelään

Viro on kompakti maa. Aamupäivän Megastarilta ehtii hyvin illaksi savusaunaan Missoon Latvian rajalle. Ei muuta kuin perhe kyytiin ja auton nokka kohti kaakkoa. Matkaa on alle 300 kilometriä.

Etelä-Viron­ luonto tarjoaa­ retkeilijälle paljon elämyksiä.

Eteläisin Viro poikkeaa monin tavoin lättänästä muusta maasta. Eksotiikkaa tarjoavat maaston lisäksi kulttuurien ja perinteiden rikkaus sekä aidot ihmiset. Virolaisille Setumaa sekä Põlvan ja Võrun maakunnat ovat kotimaan matkailun suosikkikohteita. 

Suorin reitti ei aina ole paras. Ruuhkaisen Tallinna–Tartto-maantien voi välttää koukkaamalla itäpuolelta Rakveren ja Jõgevan tai Peipsijärven kautta. Lisäkilometrien vastikkeeksi saat elämyksiä: Peipsin idylliset vanhavenäläiset raittikylät, Alatskivin linna, tienvarresta ostettu savukala tai sipulipussi.

Tarttoa sen sijaan ei kannata kiertää. Vie perhe vanhaankaupunkiin, Toomemäelle ja uuteen upeaan kansallismuseoon.
Luonnosta kiinnostuneelle Etelä-Viro on aarreaitta, jossa aarnimetsät huojuvat koskemattomina, pienet järvet pilkistelevät kutsuvasti ja satakielet laulavat jokilaaksoissa. Melkein missä tahansa voi retkeillä luontopolulla tai pitkospuilla, telttailla ja uida pikkujärvillä.

Tarton jälkeen maisema alkaa kumpuilla. Kiemuraisia hiekkateitä kurvaillaan kuin Jyväskylän pikaosuudella. Pittoreskeja taloja ja kyliä osuu eteen joka mutkan takaa.
Must-nähtävyyksiin kuuluvat Tae­vaskodan hiekkakivi­seinämät Ahjajoella. Raapustuksista näkee, että paikalla on käynyt moni muukin. Jylhiä seiniä voi ihailla myös kanootti- ja potkulautaretkillä tai jokilaivaristeilyllä. Suuren Munamäen, Viron korkeimman huipun, näkötornista avautuu huikean avara maisema.

Setukaisheimon omaleimaiseen kulttuuriin tutustuu parhaiten Setumaan kylä­vyötä kiertäen. Matkailureitin varrella ovat tärkeimmät kylät, tsasounat ja museot. Saatseen ajettaessa käväistään välillä Venäjän puolella.
Ortodoksiuskoiset setut ovat kuin Viron karjalaisia ja vääräleukaiset võrulaiset puolestaan savolaisia. Setut valitsevat vuosittain itselleen kuninkaan, ja kansallispuvut ja runolaulu leelo ovat olennainen osa setujen juhlia, joissa kuuleman mukaan nautitaan toisinaan ouhkaa eli eetteriä. Kunnon festarimeininkiä paikallisin maustein tarjoavat esimerkiksi Seto Folk ja Intsikurmu Festival.

Auton ikkunasta kannattaa tähyillä kylttejä, sillä monilla pikkutiloilla myydään luomutuotteita, hunajaa, omenia, munia, yrttiteetä, juustoja ja leipomuksia. Rahkajuusto sõir on aito paikallinen herkku, samoin ohrasta tehty karask. Perinneruokia pääsee maistelemaan Seto Tsäimajassa ja Taarka­ tarõssa.
Kaakkoisen Viron kulttuurisia keskuksia ovat maakuntien somat pääkaupungit Põlva ja Võru, mutta tapahtumia, taidetta ja upeaa käsityötä löytyy kaikkialta.

Maailman suurin hiekkalaatikko löytyy luultavasti Piusan hiekka­luolista. Valtavassa luolastossa voi leikkiä piilosta ja tutustua koko perheen voimin kiinnostavaan interaktiiviseen museoon. Lasten kanssa voi navigoida myös Viron maantiemuseoon, Uue-Antslan liikennekaupunkiin, Pokumaahan, Alaveskin eläintarhaan tai Cantervillan teemapuistoon.

Pärnun hiekat kansoittuvat helteellä.


Mahdollisuuksia auringonottoon ja uintiin on yllin kyllin, vaikkapa Tamulajärven uudella rantabulevardilla keskellä Võrun kaupunkia. Värskan, Võrun ja Otepään kylpylät ovat oiva vaihtoehto huonolla säällä.
Mieliinpainuvaa majapaikkaa kannattaa etsiä puhkemajoista tai maalaistaloista, joiden pihoja ympäröivät valtavat saarnit ja tammet, värejä hehkuvat kukkapenkit ja tiptop-kunnossa olevat kasvimaat. Tarjolla on usein erilaisia aktiviteetteja kalastuksesta ratsastukseen. Monissa mökeissä saa nauttia myös Võrumaan elävästä savusaunaperinteestä.

Pühajärve Span uima-altaalta voi ihailla hienoa järvimaisemaa.

Jos kotiin ei ole hoppua, lisää ohjelmaan Valgamaan hienot kartanot tai poikkea rajan yli Latvian puolelle ja hurauta vaikka Riikaan asti. Takaisin Viroon pääsee Riianlahden hiekkarantoja seuraillen Iklan raja-aseman kautta. Pärnun mahtavat uimarannat ja Lottemaa mahtuvat yhteen päivään.
Tarkempaa tietoa majoituksista, matkailureiteistä ja nähtävyyksistä:


Etelä-Viro: visitsouthestonia.ee
Tartto: visittartu.ee
Võrumaa: visitvoru.ee
Põlvamaa: visitpolva.ee
Setumaa: visitsetomaa.ee
Savusaunat: tamula.ee/vorumaa-suitsusaunad

comments powered by Disqus