4 x Bettinan Tukholma

Kun maailman pyöräilykaupunkeja pistetään paremmuusjärjestykseen, Tukholman löytää nykyään aivan kärjestä. Toimittaja Bettina Sågbom‑Ek päätti yhdessä miehensä kanssa tutkia Tukholmaa pyörän satulasta käsin.

Kaupunkipyörät

Tukholmassa on kymmenen viime vuotta panostettu liikennesuunnitteluun, jossa pyöräilyn helppous ja mielekkyys ovat ykkösprioriteetti.

Lainattavia kaupunkipyöriä on täällä vaikuttava määrä. Järjestelmä toimii loistavasti: netistä voi tarkistaa mistä telineestä löytyy vapaita pyöriä. Hotellin vastaanotosta tai Pressbyrån-kioskeista voi sitten lunastaa itselleen elektronisen kortin, jonka avulla pyörä lähtee telineestä.

Lainaus toimii huhtikuusta lokakuuhun klo 6.00–22.00 ja pyöriä voi palauttaa klo 1.00 saakka.

Aloitamme oman kiertoajelumme lunastamalla kaksi pyörää telineestä Humlegårdenin laidalta Östermalmissa. Ennen kuin uskallamme heittäytyä autojen sekaan, tutustumme tanakoihin, mutta helposti kulkeviin kolmivaihteisiin pyöriin ajamalla vehreän Humlegårdsparken-puiston läpi. 

Ensimmäinen pysähdyksemme on parin kilometrin päässä.

Citybikes: Sesonkikortti 250 kr, jos ostaa netistä. Paikan päällä ostettuna 300 kr. Saatavana myös 3 päivän kortti hintaan 165 kr (ei voi ostaa netistä). Ilmaisen pyöräilykypärän voi noutaa osoitteesta Elektravägen 33. citybikes.se

 Armémuseum

Pari vuotta sitten rankkasade ajoi minut sisään tähän museoon, jonka rehellisyyden nimessä en olisi uskonut minua kiinnostavan. Olin väärässä. Näyttely sai minut silloin pauloihinsa jo ensimmäisessä huoneessa. Siellä pari spottia valaisee asetelman, jossa simpanssit raatelevat toisiaan.

Väkivaltaisuus näyttää olevan luonteessamme. Simpanssit, jotka ovat geneettisesti meitä lähimpänä, ovat kykeneviä silmittömään väkivaltaan – kuten mekin. Tästä havainnosta alkaa kiertokävely museossa, joka kertoo Ruotsin sotahistoriasta 1500-luvulta aina meidän päiviimme saakka. Koska Ruotsin ja Suomen menneisyys on sidottu tiukasti yhteen, näyttely on kerrassaan kiehtova myös suomalaiselle.

Käyntiin kannattaa varata reilusti aikaa, jotta ehtii rauhassa tutustua pienoismalleihin ja niihin liittyviin tarinoihin.

Jatkamme matkaa kohti Djurgårdenia.

Riddargatan 13, avoinna ma–su 11.00–17.00, armemuseum.se

Rosendals trädgård

Keli on mitä mainioin, joten syömme lounaan Rosendalin puutarhassa. Puutarhan perusti Svenska trädgårdsföreningen jo 1861–1911. Silloin rakennettiin myös kasvihuoneet ja koulu, josta valmistui 50 vuoden aikana 700 puutarhuria. Tilaamme lounasta kasvihuoneessa sijaitsevasta ravintolasta. Minulle vegerisottoa, miehelle höyryävää linssikeittoa ja juomaksi paikallista raparperimehua. Hela härligheten maksaa 310 kruunua.

Nautimme lounaamme omenapuiden ympäröiminä puutarhassa, jossa pari ruotsalaisperhettä on kattanut piknikin vilteille ja jossa uninen koira torkkuu omistajansa kanssa syreenipensaan varjossa.

Käymme vielä Rosendalin kaupassa, jossa myydään biodynaamisesti viljeltyjä vihanneksia ja muita lähiruokaherkkuja. Ostamme luomujäätelöä sekä kahvia ja luemme kyltistä, että Rosendal on saanut maineikkaan White Guide -oppaan kunniamaininnan ”Årets fikaställe” (vuoden kahvipaikka). Ihan oikeaan osoitteeseen meni.

Kauppa, leipomo ja kahvila auki ma–su klo 11–17 Rosendalsterrassen 12, rosendalstradgard.se

Sturebadet

Poljemme Kungsholmenin rantaa pitkin takaisin Östermalmin suuntaan. Väsyttää, joten valitsemme viimeiseksi pysähdykseksemme kylpylän.

Lääkäri ja tiedemies Carl Curman rakennutti Sturebadetin Stureplanin läheisyyteen jo vuonna 1885 kannustaakseen poliitikkoja ja virkamiehiä terveellisimpiin elämäntapoihin. Kylpylästä tuli valtavan suosittu tukholmalaisten keskuudessa. Järkytys olikin sitten suuri, kun Sturebadet tuhoutui rajussa tulipalossa satavuotissyntymäpäivänsä kynnyksellä 1985.

Kylpylä päätettiin kuitenkin rakentaa uudelleen. Nykyään Sturebadet tarjoaa liudan erilaisia vartalo- ja kasvohoitoja, hierontoja, terveyskylpyjä ja – saunoja. Studebadetin hoidot kannattaa varata etukäteen netistä. Ja on hyvä muistaa, että ikäraja on 18 vuotta.

Sturebadet tarjoaa ennen kaikkea ihanaa tunnelmaa. Tämä kylpylä on yksinkertaisesti vain niin kaunis.

Kasvohoidon aikana nukahdan.

Sturegallerian 36, avoinna ma–pe klo 6.30–22.00, la–su klo 8.30–20.30. sturebadet.se

comments powered by Disqus